Ajnštajn, Volter Ajzakson

Iz pera Voltera Ajzaksona, proslavljenog autora knjige „Stiv Džobs“, proizašla je prva potpuna biografija Alberta Ajnštajna otkad su obelodanjena njegova privatna dokumenta

U maniru najboljih biografskih tekstova, knjiga „Ajnštajn“ Voltera Ajzaksona donosi priču o Ajnštajnovom životnom putu, od njegovog rođenja i rane mladosti, njegovih prvih ljubavi i studija, sukoba sa profesorima, nerazumavanja naučnog establišmenta za njegove doprinose, pa do toga kako je on kao jedan činovnik patentnog zavoda u Cirihu uspeo da napiše Teoriju o relativnosti i da na taj način unese revoluciju ne samo u nauku već u svakodnevni život svih nas.

Biografija Alberta Ajnštajna koju je napisao Volter Ajzakson prati njegov životni put osvetljavajući najbitnije momente gde je naglašena i njegova humanost, zatim njegov sukob sa Nemačkom u kojoj narasta nacizam, njegov beg iz nacističke Nemačke, način na koji je uspeo da se skrasi u Americi ali isto tako i njegov odnos prema jevrejskom pitanju uopšte.
Knjiga sadrži i opise pojedinih Ajnštajnovih naučnih teorija. U knjizi čitalac saznaje i o problemima koje je Ajnštajn imao sa Švedskom akademijom koja je dodeljivala Nobelovu nagradu, jer mu je nikad nije dodelila za ono što je trebalo, već za sasvim drugo otkriće.

Čitaocima u Srbiji posebno će biti interesantno poglavlje koje opisuje Ajnštajnovu vezu sa tri godine starijom Milevom Marić, njenu ulogu u njegovom radu, kao i činjenicu da je njegovi roditelji nisu blagonaklono gledali na Ajnštajnov emotivni izbor.

U knjizi saznajemo i da se Ajnštajn ugovorom obavezao da novčanu deo Nobelove nagrade dodeli Milevi i sinovima koje su dobili dok su bili u braku. Zahvaljujući tom novcu, Mileva je kupila nekoliko zgrada od kojih su se izdržavali i sve je to opisano u knjizi do detalja i da će zadovoljiti ljubopitivost i najradoznalijih čitalaca.

Ajzakson otkriva radoznalim čitaocima kako je funkcionisao Ajnštajnov um, odkuda potiče njegova genijalnost i pokazuje kako je Ajnštajnova naučna mašta ponikla iz buntovne prirode njegove ličnosti. Ajnštajnova fascinantna priča je svedočenje o neraskidivoj vezi između kreativnosti i slobode.

Knjiga sadrži retke faksimile dokumenata dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 1921. godine koji je najpoznatiji po svojoj teoriji relativnosti (E=mc2).

Ovu knjgu kao i ostale naslove izdavačke kuće Laguna, možete pronaći u Laguninom Klubu čitalaca u Resavskoj 33, u svim objektima knjižarskog lanca Delfi u Kralja Milana 6, u knjižari DELFI SKC, u Makedonskoj 12, Bulevaru kralja Aleksandra 92, Bulevaru kralja Aleksandra 146, Terazijama 38, Glavnoj 20 u Zemunu, Vareškoj 4 (Miljakovac), Požeškoj 118a (Banovo brdo), Stanoja Glavaša 1, u knjižarama na Novom Beogradu u Immo outlet centru i Super Veru u Milutina Milankovića 86a, knjižari u TC Zira, knjižari na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u knjižarama u Pančevu, Novom Sadu, Kruševcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Užicu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Loznici, Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Podgorici, Banja Luci, Tuzli, Sarajevu. Sve knjige su dostupne i on-line na adresama www.laguna.rs i www.delfi.rs.

Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mejl na knjige@ dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mejlove.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *