Treći dan je također započeo sa radionicom, ovaj put pod vodstvom Aljbana Ukaja, koji je svoje znanje potvrdio ulogama u filmovima ‘Lornina šutnja’ braće Dardenne, ‘Notre Musique’ Jean-Luc Godarda, ‘Magic eye’ Kujtima Cakua, ‘Gori vatra’ Pjera Žalice, ‘Sve džaba’ Antonija Nuića, ‘Glad’ Andreja Nosova i ‘Prve plate’ Alena Drljevića.

Na Experimentu su predstavljena ‘Lica’ Srđana Rodića (predstavnika novih generacija sarajevske režije) i ‘F+M=N’ Tomislava Čavara (ranije prikazanog na West Herzegowina festu), te autora iz regiona Martine Bilan ‘Kaša’ i Mihajla Jevtića ‘Milan u kraljevstvu tame’ iz Srbije. Inače Jevtić iza sebe već ima dva dokumentarna filma ‘In the box’ i ‘Alone, alone you should never be alone’, te kratki igrani ‘Doboš’ koji je prikazan na prošlom ‘Kriterion kino klubu’.

U okviru dijela noći rezerviranog za animirani film, najzanimljivijim se učino ‘Guliver’ Zdenka Bašića iz Hrvatske, koji je na djelu Jonathana Swifta, razvio zanimljivu i u detaljima originalnu te od svoje osnovne ideje suštinski neovisnu priču o Guliveru i Liliputancima. Iste večeri je prikazan ‘Egotrip’ Dragana Rokvića, poznatog strip-crtača i nekadašnjeg basiste grupe Sikter, za čiju je pjesmu ‘Egotrip’ i urađen.

Posebno mjesto u okviru posljednje večeri imao je program Retrospektiva, sa filmskim projekcijama odabranih predstavnika Internacionalnog festivala kratkog filma u Oberhausenu, koji su fokusirani na predstavljali sjajnu završnicu programa, nudeći adekvatne primjere za poređenje sa potencijalama i radovima autora iz našeg regiona.

Žiri u sastavu Zana Marjanović (glumica), Nedžad Begović (režiser) i Vlatko Filipović (režiser) odlučili su o dobitnicima nagrada za najbolji igrani film (Dobro jutro, Petrović Petre), dokumentarni film (Glavni trač), eksperimentalni film (F+M=N) i animirani film (Inside) ovogodišnjih filmskih susreta. Vidimo se naredne godine.

                                                                                        Nedim Jahić Bezdnomni

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime