Sigurno ste i sami primetili da u filmskim hitovima ima sve manje i manje seksa. Nećete verovati ali poslednja prava scena seksa u jednom blokbasteru je snimljena pre čak 16 godina i odigrala se u Titaniku.

A ako ste odrasli osemdesetih i devedesetih sigurno se sećate kultnih filmova, erotskih trilera pa i drugih naslova i scena seksa koje su vam ostale urezane za ceo život. Recimo tu su Sliver, ili Duh sa Patrickom Swayzejem i Demi Moore. A ima ih još koliko hoćete samo ako želite da pokrenete nostalgiju.

Ali toga više nema.

E pa vidite, seks je proteran iz Holivudskih filmova. Problem ima nekoliko uzroka. A posledica je najgora filmska godina odavno i sve prazniji bioskopi. Tako je prošle godine samo jedan od 25 najuspešnijih filmova imao scenu pravog seksa. I to shvatite vrlo uslovno pošto se radi o Sumraku. Dakle ni jedan nije imao pravi seks.

Vincent Bruzzese, predsednik filmske divizije Ipsosa koja analizira scenarije za velike studije kaže da je seks i zvanično ugrožena vrsta.

"Broj scena seksa u scenarijima koje procenjujemo za naše klijente smanjio se drastično u poslednje dve godine. Scenaristi ih jednostavno izostavljaju jer znaju da će biti isečene. A kada se nalaze u scenariju, naši klijenti pitaju da li ona baš nužna", kaže Bruzzese.

Pa zašto?

Zbog cenzure, licemerja, birokratije! Da bi filmove mogli da gledaju klinci i cele porodice. A navodno i žene odlučuju o tome šta će se gledati u bioskopu pa one kao ne vole scene seksa. Eto to su razlozi zbog kojih je seks proteran iz filmova. A uz to će puritanci i kompleksaši da kritikuju čim im se ukaže prilika.

Ali ako vas zanima gde je otišao taj nevoljeni mučenik otkrićemo vam.

U vrhunske serije! Poput Game of Thrones, Spartacus, True Blood. Koje beleže sve bolje rejtinge i gledanost zbog čega televizija bukvalno doživljava novu mladost ovih godina.

I stvar ne izgleda ni malo dobro za filmove.

Adrian Lyne, režiser kultnih filmova poput "Fatalne privlačnosti" ili "Nepristojne ponude" kaže da iz današnje perspektive ni za hiljadu godina ne bi snimio takve filmove.

"Ne mogu se setiti poslednjeg filma o nekoj vezi koji je bio jako uspešan. Nisam siguran ni da ih studiji više snimaju. To je očigledno razlog zašto nisam ništa napravio u poslednje vreme", kaže Lyne.

Takođe i specijalni efekti su krivi za proterivanje seksa.

Eksplozije privlače više gledalaca od seksa.

"Scena tuširanja u traileru neće privući ljude u bioskopo. Grad koji se ruši – hoće", objašnjava Bruzzese.

Dakle, ako hoćete seks, gledate serije ili filmove nezavisne produkcije. A Hollywood samo neka snima svoja akciona s*anja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime