Danas je najavljeno da se bioskopi u Srbiji otvaraju 24. septembra. Samo 6 dana pred početak školske godine. I dok svakog dana u Srbiji imamo više od 100 novih zaraženih korona virusom već nedeljama.

Ali, iako se bioskopi otvaraju apsolutno ne bi trebalo da ih posećujemo.

Evo zašto.

Za početak svi bi trebalo da se i dalje ponašamo apsolutno racionalno, da zaštitimo i sebe i druge.

Da li nam je odlazak u bioskope neophodan? Daleko od toga. Zapravo, postoji toliko načina da pogledamo filmove ili da se zabavimo da bi odlazak u bioskop verovatno trebalo da bude na poslednjem mestu stvari koje ćemo ponovo početi da radimo posle korone. A korona ne da nije završena nego je ogromno pitanje šta će se dešavati na jesen i zimu.

Uz to, bioskopi su jedno od mesta gde je verovatno najveća šansa da se zarazite. Zašto? Zato što ćete sedeti u zatvorenom prostoru, dva sata, bez prirodne ventilacije.

Čak i kada bi svi nosili maske opet bi postojao rizik. A da li ćete biti sigurni da će svi nositi maske sve vreme u bioskopima? A kokice? Naćosi? Pića? Pa još u mraku.

Dakle, skoro je izvesno da će biti kretena koji neće sve vreme nositi maske. Što znači da su rizici poprilični.

“Iskreno ne bih rekao da bi mi bilo prijatno da idem u bioskop sada”, kaže recimo Carlos Del Rio doktor iz Atlante. A sa tim stavom se slažu mnogi stručnjaci i organizacije. Tako i Američki centar za kontrolu bolesti navodi kako su bioskopi mesta sa velikim rizikom za zarazu. Zapravo, neki stručnjaci kažu da je u bioskopu skoro nemoguće izbeći rizik da zakačite koronu.

Nepoznato je zašto je Krizni štab dozvolio otvaranje bioskopa praktično u isto vreme sa početkom školske godine. Zašto se tako dramatično povećavaju rizici celog društva zbog nečega što donosi ogromne rizike a daleko je od neophodnog. Zbog čega se ugrožava boravak dece u školama i vrtićima? Nije nam poznato.

Postavlja se i pitanje zašto više bioskopa nije organizovalo projekcije na otvorenom? Imali su celo leto, a ostalo je verovatno još 2 meseca dovoljno dobrog vremena za projekcije.

Ni to nije sve.

Već mesecima nema premijera velikih bioskopskih filmova. I tako će verovatno ostati još neko vreme (uz par izuzetaka).

Pa, zašto biste onda otišli u bioskop, rizikovali svoje i zdravlje porodice i prijatelja ali i nepoznatih ljudi i gledali stare ili filmove koje možete da vidite i na streaming servisima.

Ne vidimo ni jedan razlog.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime