Na ovogodišnjem dvanaestom izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 koji traje od 8. do 15. maja, među 100 premijernih filmova iz celog sveta podeljenih u 14 selekcija, predstavljamo vam dva filma koja se tiču poznatog američkog filmskog reditelja Vilijama Fridkina – dokumentarac u Fridkinovoj režiji o glavnom isterivaču đavola rimske biskupije, kao i film u kome je protagonista sam Fridkin i njegovi prijatelji koji ovom prilikom otkrivaju anegdote o čuvenom američkom reditelju.

Đavo i Otac Amort (The Devil and Father Amorth)

William Friedkin, Italija, SAD / Italy, US, 2017, 68′
Festivali / Festivals Venecija 2017

Godinama nakon što je Isterivačem đavola 1973. godine promenio pejzaž američkog filma, režiser, koscenarista i legendarni pripovedač William Friedkin prelazi sa fikcije na činjenice svojim novim dokumentarcem, Đavo i Otac Amort. Ono što je počelo kao kratak razgovor između Friedkina i oca Gabriellea Amortha – već više od 30 godina glavnog isterivača đavola rimske biskupije – dva profesionalca koji su poznavali rad ovog drugog, ubrzo se pretvorilo u priliku koja se ukazuje jednom u životu, kada se Amorth složio da Friedkin snimi ceremoniju egzorcizma.

O reditelju: William Friedkin je američki filmski i televizijski reditelj, producent i scenarista, blisko povezan s pokretom “Novi Holivud” 1970-ih godina. Počeo je svoje stvaralaštvo dokumentarnim filmovima ranih šezdesetih godina, ali je možda najpoznatiji po režiji filmova Francuska veza (1971) i Isterivač đavola (1973), od kojih je prvi osvojio pet Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolji adaptirani scenario i najbolju režiju. Neki od njegovih drugih filmova uključuju pionirsku queer dramu The Boys in the Band (1970), međunarodni triler Sorcerer (1977), kontroverzni krimi film Cruising (1980), akcioni triler Live and Die in LA (1985), psihološki horor film Bug (2006) i mračnu komediju Killer Joe (2011).

Ponedeljak 13. maj / 20.00 / Dom omladine Beograda

Fridkin bez cenzure (Friedkin Uncut)

Francesco Zippel, Italija, 2018, 106’
Festivali Venecija 2018, Hof 2018

Po prvi put, Friedkin otvara dušu i vodi publiku na fascinantno putovanje kroz teme i priče koje su uticale na njegov život i njegovu umetničku karijeru. Zahvaljujući “ol-star” postavi prijatelja i saradnika (uključujući, između ostalog, Francisa Forda Coppolu, Quentina Tarantina, Willema Dafoea, Wesa Andersona, Matthewa McConaugheya, Ellen Burstyn, Michaela Shannona i Juno Temple), otkrivamo priče i anegdote, i diskutujemo o tome šta to znači biti umetnik – sve u cilju slavljenja jedinstvenog Billyja Friedkina i zabave i strasti stvaranja umetnosti.

O reditelju: Francesco Zippel je glumac i režiser, poznat po filmovima Friedkin Uncut (2018) i La silhouette del tempo vista da Piero Tosi.

Petak 10. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime