Film „Varvari“ debitansko ostvaranje reditelja i scenariste Ivana Ikića, svetsku premijeru imao je na nedavno održanom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je oduševio publiku, ali i članove žirija koji su se izjasnili da specijalno priznanje dodeljuju „za stvaranje moćnog ostvarenja koje nam pomaže da razumemo izvore nasilja kod mladih, kroz izuzetno ubedljive likove“.

Od tog prikazivanja „Varvari“ ne prestaju da nižu uspehe na festivalima u regionu. Domaću premijeru film je imao u sklopu Glavnog takmičarskog programa na Festivalu evropskog filma Palić, gde je takođe nagrađen za najodvažniji debitantski film. Usledilo je prikazivanje u Motovunu, nakon čega je film otvorio Filmski festival u Herceg Novom. Tamo je publika, pored samog filma, dugotrajnim aplauzom i ovacijama pozdravila naturščika Željka Markovića koji tumači glavnu ulogu. Nakon projekcije, a i u narednim danima, Željka i Nenada (u ulozi Fleša) prolaznici su zaustavljali na šetalištu i plažama Herceg Novog kako bi se slikali. Takođe, sve je veći broj tinejdžerki koje na fejsbuk profilima umesto svoje, stavljaju Željkove fotografije iz filma kao profilnu sliku.

The Hollywood Reporter u kojem piše da „za razliku od glavnih likova u filmu, sam film tačno zna šta radi i kuda ide“. Časopis posebno hvali i pojavu naturščika Željka Markovića, kojeg su drugi novinari ranije uporedili sa mladim Robertom de Nirom, a napominje se i realistični pristup kojim je reditelj Ivan Ikić ove zanimljive likove otrgnute od stvarnosti  „oživeo u filmu“.

Naime, junak filma „Varvari“, Luka, je mladić na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz Mladenovca. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju. Na dan demonstracija (17. februara 2008. godine), nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Luka koristi organizovan prevoz da iz Mladenovca dođe u Beograd. I dok huligani divljaju po ulicama, Luka skuplja hrabrost da konačno upozna oca koji ga je napustio pre više godina.

„Varvare“ u narednim danima očekuje prikazivanje na Sarajevo Film Festivalu, u sklopu posebno osmišljenog programa Pretpremijere koji za cilj ima poboljšanje plasmana filmova sa našeg govornog područja na regionalno tržište. Namera je da predstavljeni naslovi u ovom programu u Sarajevu obezbede što širu regionalnu distribuciju, kao i regionalni medijski publicitet i da se na taj način povećaju njihovi izgledi za ozbiljnije rezultate na box office-u. To uključuje i vrlo precizno razrađeno predstavljanje kompletne autorske ekipe glavnim regionalnim medijima, filmskim kritičarima vodećih medija u regionu, te predstavnicima festivala. Na ovaj način „Varvari“ punom parom spremaju teren za zvaničnu premijeru koja je zakazana za septembar, te predstavljanje domaćoj i publici publici u regionu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime