„Varvari“, debitanski film reditelja i scenariste Ivana Ikića, sinoć je premijerno prikazan u tri sale, a autorska i glumačka ekipa poklonila se publici na sva tri mesta – u Domu Sindikata, Domu Omladine Beograda i u bioskopu Cineplexx. Na ovaj način ozvaničen je bioskopski start ovog ostvarenja.

Gledaoci su odlično primili ovu snažnu tinejdžersku dramu, kao i na mnogim festivalima tokom leta, a burne aplauze na premijerama izazvali su mladi protagonisti, "varvari" iz Mladenovca, koje predvode naturščici Željko Marković i Nenad Petrović Fleš, u ulogama fudbalskih navijača.

 

Podsećamo, glavne uloge u filmu poverene su naturščicima, koji su odabrani nakon višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su, za potrebe filma, prošli kroz jedinstvenu dvomesečnu radionicu sa rediteljem Ikićem, prilikom koje su improvizovali na zadate situacije slične onima u scenariju. Kasnije su iskustva iz ove radionice prenesena u scenario, čime je on, kao i likovi u filmu, dobio na autentičnosti.

Glavni junak filma je problematični tinejdžer Luka, rastrzan između porodičnih problema, pritiska uslovne kazne i osećanja prema devojci koju ne može da ima. Bez obzira na svo nasilje, bes i psovke u filmu reditelj Ikić ističe da Luka i njegovi drugovi navijači nisu varvari koji uništavaju srpsko društvo.

"Nikako ne smatram da su "varvari" uništili srpsko društvo. Uništili su ga oni u odelima i kravatama. Oni su imali stvarnu moć da nešto promene, a iskoristili su je samo za svoje sebične namere. Luka deli sudbinu hiljada mladih koji svaki dan pokušavaju da se izbore sa nasleđem koje nam ti isti ostavljaju za sobom", izjavio je Ivan Ikić povodom premijere.

Ovaj film je autentična priča o odrastanju u svetu bez perspektive i portret jedne generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Na svetskoj premijeri početkom jula u Karlovim Varima film je dobio specijalno priznanje žirija. Na Festivalu evropskog filma na Paliću nagrađen je za najodvažnije debitantsko ostvarenje, a zatim je uspešno prikazan i u regionu, na festivalima u Motovunu, Herceg Novom i Sarajevu.

"Varvari" su od sinoć na redovnom bioskopskom repertoaru, a ekipa filma putovaće na susrete sa publikom u Podgorici, Novom Sadu, Mladenovcu, Pančevu i drugim gradovima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime