Film Top Gun: Maverick stiže krajem maja, a film je već izazvao neke zanimljive reakcije. I to ne među običnom publikom. Priča je naravno nastavak legendarnog filma iz osamdesetih u kome Tom Cruise igra glavnu ulogu i to vojnog pilota.

Tom Cruize se vraća a producent Jerry Bruckheimer je ispričao kako je Kina promenila putanju špijunskih satelita zbog aviona koji se pojavljuje u filmu.

U pitanju je hipersonični Darkstar avion, koji u stvarnosti zapravo ne postoji. Ipak, njegove karakteristike i izgled su bili dovoljno uverljivi da je kineska vojska poželela da to proveri snimcima iz svemira.

“Mornarica nam je rekla kako se kineski satelit pomerio i nastavio drugom rutom da bi fotografisali avion. Mislili su da je pravi. Toliko je sve realno”, rekao je Bruckheimer za Sandboxx News.

Ali nije baš sve slučajnost.

Darkstar je možda nepostojeći avion, ali je zasnovan na modelu koji se zaista razvija. To je SR-72, naslednik legendarnog špijunskog modela SR-71 Blackbird. Kreativci filma su se zato i konsultovali sa korporacijom Lockheed Martin koja razvija novi avion i njihovim odeljenjem Skunk Works. Tako da i ne čudi što su se Kinezi zaprepastili.

“Obratili smo se Skunk Works-u zato što smo hteli da napravimo najrealističniji mogući hipersonični avion. I uradili smo ga uz punu saradnju sa njima”, rekao je režiser Joseph Kosinski.

“Dakle, neki ljudi koji rade na pravom avionu su nam pomogli u dizajnu Darkstara za ovaj film.”

Premijera filma je 27. maja.