Povodom obeležavanja 25 godina od pada Berlinskog zida festival CPH:DOX iz Kopenhagena organizuje simultanu premijeru filma 1989 Andersa Ostergarda i Eržebet Rac u 20 evropskih gradova. Festival Slobodna Zona je odabran kao jedan od partnera, tako da će beogradska publika 5. novembra od 20 časova  u Dvorani Kulturnog Centra Beograda biti u prilici ne samo da pogleda svetsku premijeru filma 1989, prati prenos otvaranja festivala u Kopenhagenu i diskusiju posle filma, već i da preko društvenih mreža postavlja pitanja autorima u Kopenhagenu.

 

Anders Ostergard, nominovan za Oskara za film Burma VJ, zajedno sa ko-autorkom Eržebet Rač kombinuje u filmu 1989 – ispovest državnika arhivski materijal sa ispovestima učesnika i svedoka dramatičnih događaja sa kraja osamdesetih. Pred gledaocima se odvija napeta politička drama o padu Gvozdene zavese i događajima koji su doveli do pada Berlinskog zida. Mladi i nepoznati tehnokrata Mikloš Nemet postaje novi mađarski premijer. U pokušaju da spasi zemlju od ekonomske propasti i oživi posrnulu ekonomiju, odlučuje da ukine ogromnu stavku iz budžeta – sistem kontrole državne granice. Ova odluka će ga dovesti u konflikt sa moćnim ljudima iz državnog vrha i tvrdom strujom mađarskih komunista. U isto vreme, mladi par iz Istočne Nemačke, ohrabren glasinama de će mađarska granica prema Austriji biti otvorena nekoliko dana, odlučuje da  sa hiljadama svojih sunarodnika okuša sreću. Oni, međutim, nisu svesni da će postati žrtve zakulisnih političkih igara moći unutar Istočnog bloka. Tragična smrt na granici samo će ubrzati Nemetovu odluku da otvori granicu, što uskoro dovodi do pada Berlinskog zida.

Uvod u film daće Džeremi Rifkin (SAD), pisac, ekonomski i politički savetnik i Loreta Napoleoni (Italija), novinarka i politička analitičarka. Posle projekcije filma publici će se predstaviti i protagonista filma Mikloš Nemet, koji će govoriti o događajima prikazanim u filmu. U panel diskusiji o Evropi 25 godina nakon pada Berlinskog zida učestvovaće uz Džeremija Rifkina i Loretu Napoleoni i bivši premijer Danske Pol Nirup Rasmusen.

Čitav događaj biće prenošen uživo, sa početkom u 20 časova.

Putem društvenih mreža i Vi možete učestvovati u ovom jedinstvenom događaju i postavljati pitanja autorima i učesnicima istorijskih promena koje su bile prelomne za čitavu Evropu a umnogome su uticali na sudbinu bivše Jugoslavije i ljudi na ovim prostorima.

Karte za projekciju mogu se kupiti u Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 250 dinara.
 
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime