SNOWE festival publici se zvanično predstvalja u Kinoteci 20. i 21. oktobra. Tokom dva dana biće prikazano pet filmova poznatih švedskih režiserki, a nakon projekcija publika će biti u mogućnosti da razgovara sa režiserkama i producentkinjama ovih filmova. Ovaj kratki festival deo je manifestacije ”Swe u svemu” oktobar – mesec švedske kulture.

SNOWE festival švedskih filmskih stvarateljki u Kinoteci deo je većeg projekta, SNOWE (skraćenica Sout North West East), čija je suština saradnja i razmena iskustava filmskih stvarateljki iz Švedske i Srbije . Zahvaljujući ovom projektu u Beogradu od 17. do 23. oktobra boravi grupa švedskih režiserki i producentkinja sa ciljem da se što više upoznaju sa mogućnostima produkcije i filmskim stvaralaštvom Beograda, Srbije i regiona, sa posebnim akcentom na žensko filmsko stvaralaštvo.

Pored filmova, publika će imati mogućnost da čuje i vidi šta je novo u filmskoj industriji Švedske, da upozna aktuelne filmske stvarateljke i čuje na koji način Švedski filmski institut (SFI) i filmska politika Švedske podržavaju filmsko stvaralaštvo žena. Tokom nedelju dana i srpske filmske stvarateljke biće u mogućnosti da gošćama predstave svoje radove, a zajedno će posećivati relevantne institucije srpske kinematografije.

Iza Snovi (SNOWE) projekta stoji Jelena Mila – glumica našeg porekla, koja živi u Stokholmu, ali glumi u brojnim srpskim filmovima i serijama. Paralelno sa svojim glumačkim angažovanjem, intenzivno radi na umrežavanju filmskih stvaralaca iz Srbije sa kolegama i filmskim stručnjacima u Evropi. Ali i  M.A.M.M.A. produkcija iz Stokholma, Švedski Institut, Švedski Filmski Institut, Filmski Centar Srbije i Ambasade Švedske u Beogradu.

Ovaj projekat usmeren je na upoznavanje, povezivanje i razmenu kreativnih i praktičnih iskustava putem dijaloga, razmene kulturnog, istorijskog nasleđa i savremenog trenutka filmskog stvaranja severa i juga Evrope s ciljem da se pronađu novi kreativni izrazi u savladavanju brojnih izazova sa kojima se žene u filmskoj industriji danas suočavaju.

Više podataka o projektu možete naći na www.snowe.se.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime