Nagrada Festivala Slobodna Zona, notebook računar, za najbolju filmsku recenziju biće dodeljena Milanu Zaviši za recenziju filma Alekseja Popogrebskog «Kako sam proveo prošlo leto». Žiri u sastavu: Vladan Petković (filmski kritičar, predsednik žirija), Vesna Perić (filmska kritičarka) i Dina Todorović (prošlogodišnja pobednica konkursa za najbolju recenziju filma prikazanog na festivalu “Slobodna zona”) je od tridesetak pristiglih radova izabrao Milanov za najbolji. Autor je na veoma jasan i precizan način opisao nimalo jednostavan film Alekseja Popogrebskog pri čemu je pokazao ozbiljno poznavanje filmskog zanata i umetnosti. Pozivajući se i na druge kinematografske i pozorišne reference, svoj afirmativan stav o filmu nije opteretio nikakvim ličnim impresijama već objektivnim argumentima, te ovaj rad ne predstavlja panegirik već analizu.

 

Žiri je odlučio da izdvoji još jedan rad i dodeli posebno priznanje Ivanu Sobakovu za tekst o filmu Liksina Fana “Poslednji voz kući”. Iako se ne radi o klasičnoj filmskoj kritici, film je autora inspirisao da napiše izuzetno uspelu i prodornu kratku priču, poetičnu impresiju sugestivnog stila. Ivanu će biti dodeljena posebna nagrada – komplet ulaznica za 7. izdanje festivala 2011.godine.

Nagrade će biti uručene pobednicima 10. decembra u 21:30h u Kulturnom centru REX nakon projekcije filma NA PUTU, autorke Jasmile Žbanić, a povodom obeležavanja Dan ljudskih prava. Film je bio prikazan na ovogodišnjem Festivalu  SLOBODNA ZONA i dobitnik je nekoliko nagrada: Nagrada nemačke kinematografije za mir Bernhard Wicki, 2010. godine, Zlatna arena za najbolju režiju i najbolju žensku ulogu, na Filmskom festivalu u Puli, 2010. godine i bio u selekciji Filmskog festivala u Berlinu 2010. godine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime