Deveti po redu filmski festival Slobodna zona održaće se od 7. do 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine u Beogradu, a po prvi put deo festivalskog programa istovremeno će moći premijerno da pogledaju i gledaoci u Novom Sadu i Nišu!

Na festivalskom programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, pobednici najvažnijih svetskih festivala koji su svojim kontraverznim i subverzivnim karakterom uzburkali ne samo festivalsku nego i redovnu bioskopsku publiku širom sveta.

U sedam festivalskih dana publika će moći da premijerno pogleda festivalske hitove kao što je dokumentarni film Sofi Fajns -Preveznjakov vodič kroz ideologiju koji otvara festival 7. novembra u 20h projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Beograda;  zatim film koji je istovremeno osvojio i publiku i filmke kritičare širom sveta Short terms 12američkog reditelja Destina Kretona, a tu je i dirljivo ostvarenje reditelja Riteša BatreLunchboxukome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Na programu Slobodne zone  ove godine će se naći i najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča -Duh 45-te koje u ovim kriznim vremenima, predstavalja važan podsetnik na veliki san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata.  Bivši reprezentativac u umetničkom klizanju Andrej Grijacev osvojio je publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmuSutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (rat) i njihove radikalne akcije i performase koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Rediteljski dvojac Lisa Baroš De Sa i Glen Lejburn u svom filmu Dobre vibracijedonose istinitu priču o čoveku koji i nakon krvavog sukoba sedamdesetih godina u svom rodnom gradu Belfastu, ipak veruje da pank rok može promenitisvet.

U fokusu festivala ove godine biće osetljiva pitanja LGBT zajednice te će u okviru programa Izvan zidova biti prikazana dva izuzetna filmska ostvarenja: Stranac sa jezeraza koji je reditelj Alen Žerodi na ovogodišnjem Kanskom festivalu dobio Nagradu za režiju u okviru selekcije Izvestan pogledifilm Vinsena Dietrea- Žoreso pariskoj četvrti Žores i ljudskoj težnji da u sebi  uravnoteži emocionalno i političko.

I ove godine pojedini filmovi (Žores, Sutra iČasovi harmonije) biće povod za Noćne razgovore Slobodne zone,gde ćemo se baviti temama koje upućuju na čitave regije neslobode koja duboko nagriza društvo: na nevidljive ljude (LGBT populaciju, migrante) čiji pokušaji da postanu vidljivi izaziva nasilje na nasilje koje, u svojoj nemoći da se izbori sa izazovima savremenosti, proizvodi sama zajednica kroz institucije (škola, policija) koje bi, zapravo, trebalo da je ojačaju; kao i na strategije otpora nepravdi, koji biva amortizovan gotovo i pre nego što se artikuliše kao otpor.

Urednik razgovora, kao i prošle godine biće Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda.

U goste nam dolazi jedan od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu  FID Marsej, koji će nam predstaviti svoje najbolje ovogodišnje naslove. Program će premijerno otvoriti pobednički film Mati Diop Hiljadu sunca, a specijalan gost će biti direktor festivala Žan Pjer Rem koji će u Beogradu održati i Master class. Biće to prilika za filmske autore, novinare i studente filmskih akademija da se upoznaju sa savremenim tendecijama u nezavisnom dokumentarnom filmu i festivalskim politikama. Film Prolećna sunca Stefana Ivančića i Sitna ptica Daneta Komljena su se našli u zvaničnom programu marsejskog festivala i biće prikazani u okviru ove selekcije.

Slobodna zona će i ove godine biti mesto okupljanja najboljih dokumentarista iz regiona, pa će se beogradskoj publici sa najnovijim filmovima predstaviti Srđan Keča sa filmom Bijeg,Petra Seliškar sa filmom Mama Evropa i Nebojša Slijepčević sa festivalskim hitom Gangster te voli.

Dubravka Ugrešić je prošle godine kao Gost selektor festivala znatno obogatila festivalski program, a to će ove godine učiniti Veton Nurkolari, programski direktor jednog od najvažnijih festivala u regionu – Dokufest iz Prizrena, koji će nam predstaviti, za našu publiku, potpuno nepoznatu kosovsku filmsku produkciju.

U okviru projekta Fresh Danube films (FDF) beogradska publika će između ostalih filmova imati priliku da premijerno pogleda celovečernjiigrani film Gde je Nađa? koji poptpisuje osam studenata Fakuleta dramskih umetnosti iz Beograda, kao i odlični hrvatski film Pismo ćaći Damira Čučića.Sam projekat FDF ima za cilj da kroz programe partnerskih festivala kao što su Crossing Europe iz Linca, Cinema city iz Novog Sada i Dorf iz Vinkovaca osnaži i podrži produkciju i promociju mladih autora iz ovog regiona koji se pojavljuju sa prvim filmovima.

I ove godine publikaće svojim glasovima odabrati najbolji film festivala koji će osvojiti Nagradu publike, a žiri u sastavu Boban Jeftić (urednik filmskog programa Doma omladine), Srđan Mitrović (MTV Srbija) i prošlogodišnji pobednik konkursa Gavrilo Petrović dodelićeNagradu publici za najbolju recenziju filma prikazanog na Slobodnoj zoni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime