Festival Slobodna zona 2010. počinje 5. novembra u Beogradu. Donosimo vam sinopsise svih filmova, a kompletan program Slobodne zone 2010 možete skinuti na ovom linku.

AKO MI SE ZVIŽDI, ZVIŽDIM / IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE

Režija: Florin Šerban, Žanr: igrani, Trajanje: 94 min.
Festivali i nagrade: Srebrni medved, Filmski festival Berlinale, 2010; Rumunski kandidat za Oskara 2010.

Silviu je maloletni delinkvent koga pet dana deli od izlaska iz popravnog doma. Iznenadni povratak majke u njegov život pokrenuće lavinu događaja u sasvim neočekivanom pravcu. I dok ga hvata panika u vezi sa daljom sudbinom njegovog mlađeg brata, Silviu se iznenada zaljubljuje u mladu socijalnu radnicu.

Kritika: "Mali, ali veoma snažan film iz zemlje koja doživljava filmsku renesansu", Džej Vajsberg, Variety

ZAKLETVA / THE OATH
Režija: Laura Poitras, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 90 min.
Festivali i nagrade: Nagrada za kinematografiju, Filmski festival Sundance, 2010.

Laura Poitras, jedna od najboljih dokumentarista u svetu, ovoga puta nas upoznaje sa Abu Jandalom, bivšim telohraniteljom Osame Bin Ladena. Abu Jandal je prošao program rehabilitacije jemenske vlade, ali su mu i dalje bliske ideje Al Kaide. Dok on danas radi kao taksista, njegovom rođaku Salimu Hamdanu, bivšem vozaču Bin Ladena, se sudi za terorizam u zloglasnom zatvoru Gvatanamo Bej.

Kritika: „Filmski portret dva čoveka koja su jednom davno dala zakletvu da će sva naređenja izvršavati bez pogovora“, Mark Dženkins, NPR

POSLEDNJI VOZ KUĆI / LAST TRAIN HOME
Režija: Liksin Fan, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 85 min.
Festivali i nagrade: Najbolji dugometražni dokumentarac, Filmski festival IDFA, 2009.

130 miliona radnika migranata, putuje u svoje rodne krajeve da proslavi kinesku Novu godinu. Železničke stanice su gotovo neprohodne, paralizovane. Reditelj prati bračni par tekstilnih radnika kojima je ovo jedina prilika da tokom godine vide svoje najbliže. Njihova deca, odrastajući bez roditeljskog prisustva, ne pokazuju dublje emocije prema njima.

Kritika:
„Ovaj film je od neprocenjive i suštinske važnosti za razumevanje sveta u kome živimo“, Lisa Schwarzbaum, Entertainment Weekly
 

DRAGA / PRECIOUS
Režija: Li Danijels, Žanr: igrani, Trajanje: 109 min.
Festivali i nagrade: Oskar za najbolju sporednu ulogu i za adaptirani scenario, 2010; Nagrada publike i žirija, Filmski festival Sundance 2009.

Draga je nepismena tinejdžerka sa viškom kilograma i odrasta u Harlemu. Po drugi put ostaje u drugom stanju i, uprkos teškim okolnostima, upisuje se u alternativnu školu nadajući se da će njen život krenuti u potpuno drugom pravcu. Film u kome fantastične epizodne uloge igraju Maraja Keri i Leni Kravic.
“Draga” je osvojila preko 70 nagrada širom sveta.

Kritika: “Filmovi dolaze i odlaze. Ali samo retki dolaze kao pokloni iz kosmosa, u stanju da uzbude naša čula, probude empatiju i pošalju gledaoce u sasvim nov svet kao film “Draga” Li Danijelsa”, An Hornadej, Washington post

SPECIJALNO VASPITANJE / SPECIAL EDUCATION
IN MEMORIAM BEKIM FEHMIU
Režija: Goran Marković, Žanr: igrani, Trajanje: 110 min.
Uloge: Slavko Štimac, Bekim Fehniu, Ljubiša Samardžić, Aleksandar Berček, Branislav Lečić

Omaž velikom glumcu za nezaboravnu ulogu Žarka Munižabe, vaspitača u popravnom domu, u sjajnom debitantskom filmu Gorana Markovića iz 1977. godine.

PLATI I ŽENI / CASH & MARRY
Režija: Atanas Georgiev, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 76 min.
Festivali i nagrade: Nagrada za otkrovenje, Filmski festival Visions du Reel Nyon, 2009.

Šta sve treba da učini običan čovek sa Balkana da bi uskočio u tvrđavu zvanu Evropska zajednica? Marko i Atanas su dvojica prijatelja čiji život bi bio „sladak kao štrudla“, samo da nemaju problema sa papirima. Potreban im je evropski pasoš i oni su spremni da učine sve kako bi došli do njega, uključujući i kupovinu žene.
Tue Sten Miler je film uvrstio u 10 najznačajnijih istočnoevropskih dokumentaraca poslednje decenije.
 
Kritika: “Intrigantno, duhovito i inteligentno, “Plati i ženi” studiozno progovara o gastarbajterskim, birokratskim, predrasudnim i uvijek aktualnim socijalnim problemima mladih emigranata.”, Katarina Marić, Kulisa

REVOLICIJA / REVOLUCION
Režija: Gael Garsia Bernal, Karlos Rejgadas, Diego Luna…Žanr: igrani-omibus, Trajanje: 105 min.
Festivali i nagrade: Filmski festival Berlinale, 2010.

Čudovišan omnibus koji dolazi iz Meksika. O čemu – ako ne o Revoluciji. Sastavljen od 10 kratkih filmova, preispituje značaj revolucije u Meksiku danas, pogotovo za mlade ljude.

Kritika: “Vek kasnije, uprkos mnogim problemima u kojima se njihova zemlja nalazi, Meksikanci su i dalje vrlo ponosan i optimističan narod. Njihovi filmski sunarodnici dele njihov entuzijazam za budućnost”, Hauard Fejnštajn, Screen

NEVIDLJIVE
Režija: Nikola Polić, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 105 min.
Festivali: PREMIJERA

Film sedamnaestogodišnjeg Nikole Polića, nastao kao rezultat projekta „SLOBODNA ZONA JUNIOR“, u fokus stavlja žene na koje smo svi zaboravili. Posle višemesečnog istraživanja i upoznavanja sa svetom seksualnih radnica, Nikola je snimio svoj prvi dokumentarni film.

SVET PO IONU B. / THE WORLD ACCORDING TO ION B.
Režija: Aleksandar Nanau, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 60 min.
Festivali: Visions du Reel; Hot docs; Sarajevo film festival; Dokufest 2010.

Ion B. je bio beskućnik 2008. U mladosti je maštao da se bavi filmom, a 70-ih počinje da pravi kolaže koje naziva “moji filmovi”, kao reakciju na Čauševskovo totalitarno uređenje. Film prati transformaciju Iona B. u Iona Barladeanua, umetnika velike međunarodne reputacije. Iako ga danas smatraju jednim od najznačajnijih predstavnika Pop arta, on, najiskrenije, ne zna ko je Endi Vorhol.

Kritika: “On je bio lenj na dobar način. Pronašao je jedini put da stvara svoju umetnost – na rubu ili skrivanjem od svih društvenih događaja tog vremena.”, Lizi Dejvis, Guardian

NA PUTU / ON THE PATH
Režija: Jasmila Žbanić, Žanr: Igrani, Trajanje: 100 min
Festivali i nagrade: Filmski festival Berlinale; Karlovy Vary; Crossing Europe 2010;
Bernhard Wicki Film nagrada – Most – Nagrada nemačke kinematografije za mir 2010.

Film Jasmile Žbanić “Na putu” je ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, Luni i Amaru, koji nastoje da prevaziđu prepreke koje prete njihovoj ljubavi. Nakon Amarove dramatične promene u konzervativnoj verskoj zajednici, Luna počinje da strahuje da će njihov ljubavni san ostati samo to, san.

Kritike:  "Jasmila Žbanić na jednostavan i izvanredan način povezuje moderni svet sa religijskim. Ono što film čini posebnim jeste činjenica da se on zaista zalaže za toleranciju među ljudima", Karmen Buker Berliner Zeitung.

MEDALJA ČASTI / MEDAL OF HONOR

Režija: Kalin Peter Necer, Žanr: igrani, Trajanje: 104 min.
Festivali i nagrade: Special mention Filmski festival Miami; Najbolji scenario i nagrada FIPRESCI filmski festival Thessaloniki 2010.

Stari mizantop Ion je sve samo ne heroj. Njegova supruga i jedini sin ne govore sa njim već godinama. Jednoga dana, potpuno neočekivano, dobija orden za herojstvo u Drugom svetskom ratu kojeg se gotovo i ne seća. Orden tera Iona da ponovo razmisli o svom životu. Možda nije bio gubitnik baš sve vreme. Možda njegov život ima nekog smisla. Možda ipak nešto znači svojoj porodici.

Kritike: “Prepun suvog, ironičnog humora koji je postao obeležje savremenog rumunskog filma, Necer pred nama stvara pravi filmski dragulj u srcu hladne post-čaušeskuove Rumunije.”, Džoana Mičel, Heralld tribune

JAFA: PAKLENA POMORANDŽA / JAFFA: THE ORANGE’S CLOCKWORK

Režija: Ejal Sivan, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 89 min.
Festivali i nagrade: Filmski festival IDFA 2009; Visions du Réel 2010.

Izraelski aktivista Sivan istražuje kako se pomorandža, glavni izvozni proizvod i ponos Palestinaca, transformisala u simbol cionizma. Autor kombinuje arhivske snimke i fotografije iz 19. veka sa aktuelnim razgovorima jevrejskih i palestinskih istoričara. Tu su i priče onih koji se sećaju kako su nekada Palestinci i Izraelci radili rame uz rame na plantažama voća, zajedno.

Kritike: “Sivan nam deluje kao ekspert za pitanja istorijskog arhiviranja i zvanične politike sećanja”, Bert Ribhandl, Culture base

NIKO NE ZNA ZA PERSIJSKE MAČKE / NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS

Režija: Bahman Gobadi, Žanr: igrani, Trajanje: 106 min. 
Festivali i nagrade: Specijalna nagrada žirija, Izvestan pogled, Cannes 2009.

Dvojica iranskih muzičara žele samo da sviraju. Za to im treba prateći bend, viza koju je skoro nemoguće dobiti i novac za izlazak iz zemlje. U toj situaciji, ilegalni koncert je jedino rešenje. Ovaj film o borbi mladih iranskih andergraund muzičara da izbegnu cenzuru u gradu u kome postoji preko 2000 ilegalnih bendova, direktna je kritika kulturne represije i oda ličnoj i kreativnoj slobodi.

Kritike: „Živ, angažovan portret generacije koja pršti od potisnute kreativnosti“, Kolin Kovert, Minneapolis Star Tribune

KAPITALIZAM, NAŠA ISPROBANA FORMULA / KAPITALISAM OUR IMPROVED FORMULA
Režija: Aleksandru Solomon, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 80min. 
Festivali: Sarajevo film festival 2010.

Kako postati lider u regionu? Rumunski novokomponovani kapitalisti otkrivaju tajne svog uspeha. Možda je to recept koji bi trebalo slediti?

Kritike: “U stara vremena su sumnjivi preduzetnici radije plaćali političare umesto da sami ulaze u politiku. Danas, “heroji kapitalizma” znaju da je kombinacija jednog i drugog najefikasnije resenje.”, Dzej Vajsberg, Variety

CARGO: IZGUBLJENO NAĐENO / CARGO: LOST & FOUND

Režija: Biljana Tutorov, Žanr: dokumentarni (work in progress) Trajanje: 100 min.

Prateći Darka Rundeka i Cargo Orkestar na turneji po bivšoj Jugoslaviji, Biljana Tutorov pravi film o svemu što smo izgubili u poslednjih dvadeset godina. Iako će na festivalu SLOBODNA ZONA biti prikazan kao projekat u razvoju, to je snažan, iskren i emotivan omaž generacijama za koje “ispod svih tih zastava koje vijore svud oko nas, ne postoji mjesto gdje mogao bih stati, visoko dignuti ruke i pjevati našu pjesmu”.

Kritike: “Zbog ove stvari sam nabavio šal od svile, da mi vijori na jesenjem vjetru i podsjeća me na vječni zadatak – SLOBODU!”, posetilac Youtube-a

ODAVDE DO VEČNOSTI / INTO ETERNITY

Režija: Majkl Medsen, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 75 min.
Festivali i nagrade: Nagrada publike CPH:DOX Copenhagen; Gran pri festivala Visions du Reel, 2010.

Onkalo je mesto koje je napravljeno da traje i 100.000 godina posle nas. Ono što je tamo zakopano nikada niko ne sme naći. Onkalo je naša ostavština za budućnost. Kroz priču o izgradnji mreže tunela za skladištenje nuklearnog otpada, čija je izgradnja počela u 20-om, a biće završena u 22. veku, Majkl Medsen nas vodi na jedinstveno putovanje u središte zemlje i u budućnost tako daleku da jedva možemo da je pojmimo.

Kritike: “Zastrašujuća priča neverovatne lepote, nad Onkalom lebdi senka apokalipse.”, Alison Vilmor, Independent Eye

DON ŽUAN: IZVINITE GOSPOĐICE / DON JUAN: EXCUSE ME MISS

Režija: Goran Dević  Žanr: dokumentarni Trajanje: 40 min. 
Festivali i nagrade: premijera za Srbiju   

“Zavedi i izvedi” je naziv nove metode za uspešno zavođenje. Problemi nastaju kad se pređe sa reči na dela.

ŠNAJDERKE / SEAMSTRESSES

Režija: Biljana Garvanlieva  Žanr: dokumentarni Trajanje: 30 min.
Festivali i nagrade: Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2010.

“Makedonka” je nekada bila uspešno preduzeće. Stanovnici Štipa su nekada imali snove i nade. Danas, u gradu u kome rade samo žene, nada je jedino što im je preostalo.

Kritike: “Šnajderke” su ženski pogled na posledice globalizacije u zemlji u kojoj (još) nema “pravih ljudi”, Macedonian FF, Melburn

ŠAHADA: DOKAZ VERE / SHAHADA
Režija: Burhan Kurbani, Žanr: igrani, Trajanje: 88 min.
Festivali i nagrade: Nagrada udruženja nemačkih art bioskopa Berlinale 2010

Za vreme Ramazana, troje mladih muslimana u Nemačkoj zapadaju u lične i porodične krize koje stavljaju na probu sve u šta veruju. U svom diplomskom filmu i dugometražnom prvencu, mladi reditelj Burhan Kurbani uspeva da se bavi islamom u savremenom nemačkom drustvu bez lažnog moralisanja.

Kritike: “Ovog mladog reditelja vredi otkriti još danas jer nas od njega u budućnosti sigurno očekuju velike stvari”, Danijel Zander, Spiegel

SELO BEZ ŽENA / VILLAGE WITHOUT WOMEN
Režija: Srđan Šarenac, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 83 min.
Festivali: Zagreb Dox; IDFA 2010; premijerno prikazivanje u Srbiji

U selu u kome živi samo 7 stanovnika, pronaći ženu je pitanje opstanka. Pošto ne uspevaju da ubede devojke iz okolnih sela da se udaju za njih, trojica braće Janković su spremni na sve, čak i na put u Albaniju da bi pronašli supruge.
 
DESET GODINA U ZATVORU / TEN YEARS IN PRISON

Režija: Klavdij Sluban, Žanr: video, Trajanje: 10 min.

Video rad nastao kao rezultat radionica koje je svetski priznati fotograf Klavdij Sluban održavao u zatvorima za maloletne na prostorima Istočne Evrope u proteklih deset godina.

GODINA ODLUKE / THE YEAR OF DECISION
Režija: Gerardo Milštajn, Žanr: dokumentarni, Trajanje: 106 min.
Festivali i nagrade: Berlinale 2010

Film prati petoricu mladića koji imaju godinu dana da srede svoj život i uz pomoć boksa nauče da kanališu svoj bes. U suprotnom čeka ih zatvor. Od 2002. godine, od kada je osnovana, “Work and Box Company” uspeva da 80% mladih delinkvenata vrati na pravi put i pomogne im da nađu posao. Reditelju Gerardu Milstajnu je uspelo da prisustvuje nekim od najvažnijih trenutaka u životima ovih mladih ljudi.

Kritike: “U ovom filmu problemi maloletničke delinkvencije i nasilja, neuspele integracije i siromastva, dobijaju  ljudsko lice.", Julijan Hanih, Der Tagesspiegel

OSTRVO / LA ISLA
Rezija: Uli Štelcner,  Žanr: dokumentarni, Trajanje: 85 min.
Festivali i nagrade: IDFA 2009; DOK.fest Munich; Silverdocs 2010.

Slučajna eksplozija u jednoj zgradi u Gvatemala Sitiju izaziva rušenje zida iza koga se krije ogroman podrum sa tajnim dosijeima o zločinima policije i vojske prema sopstvenom narodu. Film “Ostrvo” je arhiva jedne tragedije.
Reditelj Uli Stelcner je, do sada, jedina osoba kojoj je bilo dozvoljeno da snima u ovom arhivu i kojoj je uspelo da na vizuelno i emotivno fascinantan način progovori o neophodnosti rušenja zida ćutanja o ovim događajima. 

I JA SAM TU / MEE TOO

Režija: Antonio Naharo, Alvaro Pastor, Žanr: igrani, Trajanje: 103 min.
Festivali i nagrade: Nagrada publike Rotterdam 2010; Srebrna školjka za najbolju glumicu i najboljeg glumca San Sebastian; Goya za najbolju glumicu 2010.

Danijel ima 34 godine, diplomu i novi posao. Zaljubljuje se u svoju koleginicu. Jedini problem je što ima jedan hromozom više od ostalih ljudi. Prijateljstvo Laure i Danijela provocira ljude u njihovom okruženju, jer se ne uklapa u njihovu predstavu o “normalnosti”. Ali, ko još želi da bude normalan?

Kritike: „Pablo Pineda, dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu u San Sebastianu će vas jednostavno očarati! On je prva osoba sa hromozomom više koja je ikada dobila ovakvu nagradu.”, Neil Young, San Sebastian Film Report

SIMFONIJA KINŠASE / KINSHASA SYMPHONY

Režija:  Klaus Višman, Mihael Baer
Trajanje: 95’,  Žanr: dokumentarni
Festivali i nagrade: Berlinale; nagrada za najbolju kameru Rod Ajlend FF 2010.

Kinšasa, glavni grad republike Kongo i treći po veličini grad u Africi u kome živi preko 10 miliona ljudi, sedište je jedinog simfonijskog orkestra u centralnoj Africi – L’Orchestre Symphonique Kimbanguiste. Oni sami prave svoje instrumente, ne govore ni latinski, ni nemački, ali ih to ne sprečava da, u zemlji rastrzanoj između kolonijalne prošlosti i građanskog rata, sviraju Odu radosti i Carminu Buranu.

Kritike: “Izvanredan portret simfonijskog orkestra koji stvara u nemogućim uslovima, oda ljubavi prema muzici”, Die Zeit

KAKO SAM PROVEO PROŠLO LETO / HOW I ENDED LAST SUMMER
Režija: Aleksej Popogrebski, Žanr: igrani, Trajanje: 124 min.
Festivali i nagrade: Srebrni medved za najbolju mušku ulogu,  Srebrni medved za najbolju kameru – Berlinale 2010.

Mladi metorolog Pavel prima važnu radio poruku koju treba hitno da prenese starijem kolegi Sergeju. Vest je toliko strašna da Pavel nikako ne uspeva da nađe pravi trenutak. Kada se među njih uvuče strah i nepoverenje, tako izolovani od sveta, na ostrvu Čukotka u bespućima prirode, na putu su da izgube sebe.

Kritike: “Veličanstvena drama! Fantastična studija krhkosti ljudskog bića”, Lesli Felperin, Variety

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime