„Severne vode“ (The North Water), nova serija koju je na osnovu knjige Ijana Megvajera adaptirao i režirao poznati reditelj Endru Hej, imaće premijeru 5. novembra na HBO GO-u, kada u ponudu stiže svih pet epizoda. Džek O’Konel i Kolin Farel u glavnim ulogama donose priču o lovcu na kitove iz 19. veka koji isplovljava na Arktik sa ubicom na brodu.

Smeštena u Veliku Britaniju i puste predele Arktika kasnih 1850-ih, serija „Severne vode“ prati priču o Patriku Samneru (Džek O’Konel), osramoćenom bivšem vojnom hirurgu koji se prijavljuje za posao brodskog lekara na ekspediciji lova na kitove na Arktiku. On na brodu upoznaje Henrija Draksa (Kolin Farel), brutalnog ubicu čije je nemoralno ponašanje oblikovala surovost sveta u kojem živi. Nadajući se da će pobeći od mračne prošlosti, Samner se nađe u svetu kojim dominiraju muškarci, na kobnom putovanju sa ubilačkim psihopatom. U potrazi za iskupljenjem, njegova priča postaje surova borba za preživljavanje u arktičkoj pustoši.

Veći deo snimanja serije odvijao se severno od arhipelaga Svalbard, a glumci i ekipa u potpunosti su radili van kopna u Arktičkom okeanu. „Roman Ijana Megvajera živopisno dočarava brutalnu lepotu arktičkog okruženja i znao sam da moram da pokušam da unesem sličan realizam u seriju. Uprkos očiglednim izazovima, snimanje na Arktiku činilo se kao najbolja opcija. Želeo sam da osetimo jak vetar, žestoku hladnoću. Hteo sam da uhvatim taj strah koji se javlja kad ste daleko od civilizacije”, izjavio je reditelj Endru Hej.

Osim Džeka O’Konela i Kolina Farela, u seriji glume Stiven Grejem, ser Tom Kortenaj, Sem Sprul i Roland Moler. U ostalim ulogama su Piter Mulan, Filip Hil-Pirson, Kiran Urkuhart, Džonatan Aris, Stiven Mekmilan, Elajza Batervort, Nive Nilson, Natar Ungalak, Džeri Lajisa, Ipili Utuva i Kinan Karpenter. Izvršni producenti su Džejmi Lorenson, Hakan Kuseta, Ijan Kaning i Emil Šerman za See-Saw Films, Niv Fičman za Rhombus Media i Džo Meklelan za BBC, a Kejt Ogborn je producentkinja. Serija „Severne vode“ je koprodukcija s Rhombus Media, a međunarodno je distribuira BBC Studios.