Nova hrvatsko-ukrajinska kriminalistička serija „Ćutanje“ imaće premijeru 12. aprila na HBO Max striming platformi, kada u ponudu stiže svih šest epizoda. Serija donosi potresnu priču o trgovini ljudima preko granica Istočne Evrope, zasnovanu na romanima Draga Hedla, a u režiji Dalibora Matanića.

Serija Ćutanje

Jedna devojka se udavila, druga je umrla od predoziranja, a za glavnog osumnjičenog za ove smrti se ispostavlja da je nedužan – i mrtav. Dok se inspektor Vladimir i novinar Stribor bore da reše ova ubistva u Hrvatskoj, u Kijevu nestaje nećaka ukrajinske filantropistkinje Olge. Olgin muž Ivan Hrvatić, jedan od najuticajnijih ljudi u Osijeku, odlučuje da pomogne u istrazi. Međutim, nestala devojka pronađena je mrtva u Osijeku, ne u Kijevu. Ona je sad već treća žrtva. Čini se da serijski ubica deluje u Hrvatskoj. Vladimir, Stribor i Olga naposletku će doći do istine, ali će pre toga svako od njih to skupo platiti.

Serija „Ćutanje“ zasnovana je na romanima „Izborna šutnja“, „Ispovjedna tajna“ i „Kijevska piletina“ književnika i novinara Draga Hedla. Scenario je napisao Marjan Alčevski (autor prve regionalne HBO Europe serije „Uspeh“), producenti su Miodrag Sila i Nebojša Taraba, a režiju potpisuje Dalibor Matanić. U seriji glume poznata ukrajinska glumica Ksenija Mišina, Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Zlatko Burić, Tihana Lazović i brojni drugi. Serija je nastala u saradnji HRT-a i produkcijske kuće Drugi plan, u koprodukciji sa Beta Filmom i javnim servisom ZDF/Arte, Star Mediom i striming servisom OLL.TV. Prva sezona snimana je od marta do juna 2021. na lokacijama u Zagrebu, Osijeku i Kijevu.

„HBO je među prvima otvorio vrata sveta televizijskim serijama, dokumentarnim i igranim filmovima iz Centralne i Istočne Evrope i pružio priliku lokalnim kreativcima da se predstave međunarodnoj publici. Veoma smo ponosni što po drugi put izlazimo pred publiku HBO-a, odnosno HBO Max-a. Prvi put je to bilo u sklopu zajedničkog rada na dramskoj seriji ’Uspeh’, a sada nam je ukazana velika čast da predstavimo i svoju novu seriju ’Ćutanje’. Dramska serija ’Ćutanje’ do sada je predstavljena gledaocima u Ukrajini i Hrvatskoj i izazvala je nepodeljeno dobre reakcije i gledalaca i kritike. Takođe, ušla je u selekcije nekih od najprestižnijih međunarodnih festivala kao što su Berlinale Series i Series Mania.“ – izjavio je Nebojša Taraba iz Drugog plana uoči premijere serije na HBO Max-u.

„Bitno nam je da imamo tako jakog globalnog partnera kao što je HBO Max, koji može snažno da prenese svetu našu poruku o borbi dobra protiv zla, na kojoj se zasniva radnja ’Ćutanja’.“ – dodao je reditelj Dalibor Matanić, koji će se ovim povodom naći i u ulozi gostujućeg urednika na HBO Max-u. Na platformi će predstaviti kolekciju filmova i serija po svom izboru, a među preporukama se nalaze nagrađivane HBO serije „Euforija“ i „Naslednici“, kultni filmovi „Paklena pomorandža“ i „Večni sjaj besprekornog uma“, kao i brojni drugi naslovi dostupni na HBO Max platformi.