Deveti put najbolji od najboljih dokumentaraca iz prošlogodišnje evropske produkcije biće prikazani na festivalu 7 veličanstvenih u Beogradu.

Festival otvara jedan od najvećih planetarnih hitova u istoriji savremenog dokumentarizma! „U POTRAZI ZA ŠUGAR MENOM“ je zadivljujući dokument o čudu, svedočanstvo o snazi poezije, priča o proroku koji je pronašao svoje mesto, bajka o izgnanom koga pozivaju da se vrati! Film dramatične kompozicije napetog bioskopskog trilera, sjajno upletenih finih, dubokih slojeva. Uzbudljivi film traganja i putovanja u vrhunskoj režiji mladog švedskog autora Malika Benđelula osvojio je podjednako sve kontinete i čudom spojio Afriku i Ameriku. Jedan od najznačajnih kandidata za nagradu Oskar za dugometražni film.

Iza jednostavnog, a začudnog pitanja “ČAJ ILI STRUJA” krije se duhovito i nadahnuto suočavanje sa savremenom civilizacijom, tačnije preispitivanje vrednosti koje one donosi. Jedinstvena antropološka studija, ali i dokument o nečem što deluje gotovo neverovatno. Film koji nas vodi na vrhove marokanskih planina otkrivajući svet nedotaknut i nezagađen savremenim tehnologijama. Ali, film svedoči i o prvim susretima sa važnim stvarima koje su za nas postale svakodnevica. Zadivljujući podvig autora Žeroma le Mera i njegove požrtvovane ekipe. Oni su se uspeli na kozije staze da zabeleže predivne prizore, ali i da otkriju vrh sa koga se preciznije vidi svet iz koga su došli.

Prefinjeno dokumentarističko ostvarenje „POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI” delo je đaka jedne od najboljih britanskih škola dokumentarizma, mladog bugarskog režisera Ilijana Meteva. Ovo britko ostvarenje, majstorski režirano, svoju premijeru imalo je na festivalu u Kanu. Nagradu za najbolji dokumentarac osvojio je na velikom festivalu u Karlovim Varima. Potpuno fokusiran na glavne junake priče, mali tim kola hitne pomoći, ovaj film biranim sredstvima minimalističkog filmskog postupaka, postepeno gradi sve širu i širu sliku sveta obojenog tamnim tonovima, ali začinjenog oporim humorom i toplinom.

Najveći bioskopski hit prošle godine u Švedskoj bio je, i još uvek jeste, film jednostavnog naslova „PALME”. Premijera je bila u septembru i dogodila se u 110 bioskopa širom Švedske, a broj gledalaca nije bio takav još od sedamdesetih. To svakako nije samo zbog toga što je tema od izuzetnog značaja za sve nordijske zemlje, već i zbog toga što se radi o vizuelno atraktivnoj, dinamično komponovanoj, uzbudljivoj i sjajno ispričanoj biografiji jednog od političara koji su obeležili XX vek. Uz to, to je priča o jednoj sjajnoj epohi i o svetu kakvog danas teško možemo i da zamislimo.

Prodorni zvuci, muzika puna strasti i nekonvencijalni svirač na harmonici osnovni su sastojci neobičnog finskog muzičkog dokumentarca „SOUNDBREAKER” režisera Kima Koskele, koji je poznat po filmovima i video radovima posvećenim muzici i plesu. Za vernu publiku festivala „Sedam velićanstvenih” još jedna poslastica iz Finske sa pravom dozom ludosti! Priča o umetniku i umetnosti i najviše od svega o traganju i pronalaženju „sopstvanog glasa”.

Magija jednog od najstarih ljudskih načina putovanja, ovoga puta kroz snežno bele zimske pejzaže, i velika avantura neobičnog, harizmatičnog para i njihovih mnogobrojnih “sledbenika”, ovekovečene su u vanserijskom švacarskom dokumentarcu „ZIMSKI NOMADI”. Dobitnik ovogodišnjeg evropskog Oskara za najbolji dokumentarni film zaista je spoj vrhunske režije, kamere, montaže i zvuka. Veliki moderni dokumentarac, posvećen malim ljudima i protagonistima iz davno zaboravljenih vremena u režiji švajcarskog autora Manuela fon Štirlera. Film koji nam čudesno predstavlja vizije iskonskih vremena.

Svečano zatvaranje je rezervisano za veliku zvezdu evropskog dokumentarizma, Helenu Treštikovu, dobitnicu Feliksa za jedan od svojih prethodnih filmova. Njeno najnovije ostvarenje „PRIVATNI SVEMIR” je svakako najneobičnija priča o osvajanju svemira koju ste ikada gledali. Divna i topla hronika jedne obične češke porodice, ispričana kao da se radi o junacima čuvenih filmova Mencla i Formana, prožeta je studijom vremena i društva kroz prizmu ironičnih lajtmotiva, kao što su televizori i televizija od šezdesetih do danas. I najviše od svega – zadivljujući dokumentaristički podvig: život jednog mladog čoveka, od rođenja do njegove 37 godine, obuhvaćen jednim jedinim filmom.

Posle svake projekcije, publika će moći da se sretne sa eminentnim gostima iz Evrope i da razgovara o filmovima. Mladi filmski autori i studenti filma pozvani su da učestvuju na pratećoj radionici u okviru koje će gostujući autori neposredno govoriti o svom iskustvu u radu na filmovima, o idejama i dokumentarističkim postupcima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime