Da li ste već pročitali naš vodič za Sarajevo? Ako planirate da posetite ovaj predivni grad, najbolje vreme je baš na leto i to dok traje čuveni Sarajevo film festival.

Prvi Festival održan je za vreme rata u opkoljenom gradu pod granatama, i odmah stekao kultni status. Najvažnija odlika festivala je Regionalni program u kojemu se premijerno prikazuju filmovi autora iz susedstva Bosne i Hercegovine. Mnogi filmovi sa Balkana su započeli svoj put ka slavi baš ovde. Tu je i kategorija Panorama koja objedinjuje klasike i avangardu u filmskoj industriji. U okviru nje se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi. Zajedničko im je što su svi provokativnih tema. Novi tokovi su na granici dobrog ukusa, pa ako želite da proverite koliko snažan stomak imate odaberite neki od filmova iz ove selekcije.

Publika bira najbolji film, a međunarodni žiri dodeljuje nagrade za najbolji debitantski film, najbolji evropski kratki film iz Regionalnog i programa Novi tokovi. Za razliku od velikih svetskih festivala na kojima su u centru pažnje zvezde, ovde se okuplja regionalna ali i svetska ekipa pravih znalaca. Na radionica u okviru festivala, ali i skoro u celom gradu možete da čujete pametne komentare o filmskoj sceni i aktuelnim projektima.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival se održava od 12. do 20 avgusta i prikazaće čak 200 filmova. Festival će biti otvoren svetskom premijerom filma ‘Cirkus Columbia’ bosanskog oskarovca Danisa Tanovića, a zatvoriće ga ‘Invictus’ Clinta Eastwooda. Glavni glumac, Morgan Freeman doputovaće u Sarajevo.

Za glavnu festivalsku nagradu ‘Srce Sarajeva’ u kategoriji dugometražnog igranog filma ove godine se takmiči devet radova iz regije. Sad kad sve znate, pravac Sarajevo!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime