Šah je ponovo popularan. To se desilo zahvaljujući Netflix seriji “Queen’s gambit”. Posle ove serije ljudi su poludeli za šahom koji je poslednjih decenija nekako otišao u zapećak.

Serija je rađena prema romanu Waltera Tevisa iz 1983. godine. A inspiracija Tevisa bio je čuveni Bobby Fischer.

Podsetimo da su ljubitelji šaha mogli da uživaju u onom čuvenom ponovljenom turniru 1992. godine američkog velemajstora, neporaženog šampiona u šahu Bobby Fischera i Borisa Spaskog na Miločeru u Crnoj Gori u vreme bivše Jugoslavije.

Posle serije “Queen’s gambit” postavlja se pitanje šta je to ljude toliko impresioniralo, jer je seriju do sada videlo 62 miliona gledalaca što je čini jednom od najuspešnijih na Netflixu.

Zanimljivo je i to da je serija podstakla ljude da u velikom broju pretražuju Google kako se igra šah. Veliki je broj poseta i na sajtu za online igru Chess.com. Posetioci su uglavnom mladi između 18 i 24 godine a povećao se i broj žena koji pretražuju stranicu.

Povećava se i broj kupovina šahovskih tabli, staova, knjiga o šahu. Zapravo u nekim zemljama su rasprodate.

Veliki uticaj je imao i ovaj trenutak. Gledanost Netlix je veoma povećana, pogotovo zbog pandemije i ostanka kod kuće velikog broja ljudi.

To je uticalo i na smanjenje pretplate na kablovsku TV u SAD. Istovremeno je porastao broj pretplatnika Netlixa i drugh streaming servisa, recimo HBO Go, Amazon Prime, Hulu…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime