Pročišćenje – The Purge (2013)
85 min  –  Horor | Sci-Fi | Triler  –  7 jun 2013 (SAD)
Režija: Džejms DeMonako
Uloge: Itan Houk, Lina Hedi, Maks Barkholder

Sjedinjene Države – bliska budućnost, ali svet se poprilično promenio. SAD žive u miru i ekonomskom blagostanju zahvaljujući sistemu novih očeva osnivača (Founding fathers). Živeće se u prosperitetu i blagostanju samo ako jednu noć godišnje izdvojimo za, pa što bih to drugačije nazvala – čistku.

Evo sistema po čitavoj zemlji kada je svako slobodan da uzme oružje, hladno ili vatreno ( ili šta mu se već nađe pri ruci ) i izbaci iz sebe taj bes, zlo koje ga muči. Ipak, rakete i oružja određenog dometa su zabranjene. Ne možete zvati policiju ni hitnu pomoć do 7 ujutru, ne smete dirati organe državnog reda. Možete sa sakriti u svojoj kući ako ne želite da ubijete ili budete ubijeni…


 

 

U takvoj situaciji je i jedna fina američka porodica čija je glava Itan Houk (baš sam ga se uželela) koji se bavi baš dobrim i poželjnim biznisom – sigurnosni alarmni sistemi za domove. I fino mu ide, posla normalno ima. Žena mu je divna Lina Hedi, svim fanovima serije Igra prestola poznata kao kraljica Sersei Lanister pa mislim da je to već dovoljno da vas zainteresuje ovo ostvarenje.

Neću hvaliti film jer ne mogu reći da je spektakl ili da će vas raspametiti, ali ono što će vam svakako privući pažnju jeste pitanje koliko treba da bude jak razlog koji opravdava nasilje? Koliko treba da bude jak razlog da opravda ubistvo? Dok su dve odrasle osobe pune razumevanja za ovu krvavu noć, njihova deca se zgražavaju nad onim što njihovi roditelji tolerišu i što će pokušati i sami da urade.

Sve ovo možete da sagledate kroz prizmu neke futurističke neonacističke Amerike koja čisti “šljam” obojenih, prosjaka i svih onih koji nisu dovoljno jaki. Oni su žrtve “pročišćenja “ prosečnog  uspešnog čoveka. Poenta – pogledajte ga… Miljana Kerču

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime