Prvi srpski digitalni bioskop "Jadran 2K DLP" biće otvoren 8. februara projekciom našeg prvog dugometražnog animiranog filma "Film Noar", u režiji Srđe Penezića i Riste Topaloskog,  i  kratkog "Janitor" Nikole Vulovića, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci. Na renoviranje nekada popularnog "Jadrana", koji pripada  preduzeću "Beograd film", čiji je većinski vlasnik Nikola Đivanović, za sada je utrošeno više od 200.000 evra. Publika će imati priliku da u lepom i udobnom ambijentu, uz vrhunsku projekciju, koristi usluge kafića " Spik izi" koji ima "ponudu" poput istoimenih lokala u Americi u vreme prohibicije.

Đivanović, koji je pre godinu dana na aukciji kupio "Beograd film" u okviru koga se nalazi 14 prestoničkih bioskopa, rekao da je "Jadran" probni balon na osnovu koga hoće da utvrdi koliko beogradska publika želi da ide u bioskope i u najboljim uslovima gleda filmove kojih nema kod pirata i koji nisu "obični" komercijalni. "Svakom kupovinom bioskopske karte (cena je 250 dinara) publika daje svoj glas za novi koncept  javnih filmskih  projekcija koje su osmišljene da omoguće pravo uživanje u sedmoj umenosti", rekao je saradnik na ovom projektu filmofil i filsmki producent sa dugogodišnjim "stažom" u SAD Miodrag Ćertić.

On je objasnio da se novom digitalnom tehnologijom  smanjuje mogućnost piraterije jer distributer  dostavlja kodiranu kopiju filma koja se može dekodirati samo u specijalnom projektoru i to će publici garantovati da se film koji je na programu "Jadrana"  ne prodaje na ulici u bescenje. Zato je  planiran program na kome će biti  snimci operskih predstava iz milanske "Skale", rok koncerata  (Brus Springstina, U2, Erik Klepton)  u 3D tehnici i vrhunska dela sedme umetnosti koja nisu komercijalna pa ih svetski mega distributeri ne prikazuju.

Ukoliko eksperiment "Jadran" uspe Đivanović planira da obnovi još neke bioskope "Beograd filma"od kojih je dva, "Drinu" i zemunski "Central", u međuvremenu prodao.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime