Zahvaljujući emociji koju stvaraju pokretne slike i prenose je kroz priču, film je danas sredstvo kojim umetnici širom sveta pokušavaju da skrenu pažnju na poguban način na koji se društvo i čovek odnose prema prirodi. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest Ecomotivated by Vip” otvara čitav niz aktuelnih pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i predstavlja najbolje svetske „zelene“ dokumentarce koje nikako ne treba propustiti od 13.do 15. novembra, u Domu omladine Beograda.

Na ovogodišnjem četvrtom izdanju festivala, posetioci će biti u prilici da pogledaju sjajne filmove koji su svojim kontroverznim karakterom i snažnim ekološkim porukama uzburkali festivalsku publiku širom sveta.

Među nagrađivanim ostvarenjima izdvaja se film GMO OMG reditelja Džeremija Sejferta (Jeremy Seifert), koji u ovom dokumentarcu istražuje kako će gubitak različitih vrsta semena i genetska promena hrane, kao jedan od najvećih eksperimenata današnjice, uticati na njegovu decu, kvalitet hrane i slobodu izbora širom sveta. Takođe, u nagrađenom filmu Bačeni u đubre, autorka Kandide Brejdi (Candida Brady) otkriva šta se dešava sa milijardama tona otpada na plaži pored drevnog libanskog grada Sidona iza koje su planine medicinskog otpada, smeća, toksičnih tečnosti i uginulih životinja. Umetničko ostvarenje za koji se veruje da će prikupiti najviše simpatija publike jeste film Crna riba rediteljke Gabriele Kaupertvajt (Gabriela Cowperthwaite), koji predstavlja svojevrstan nastavak Oskarom nagrađenog filma Zaliv. Iza zabave u morskom parku „SeaWorld Entertainment" u kome delfini i kitovi zabavljaju publiku, leži tragična priča o kitu ubici Tilikumu i njegovim žrtvama. Od prvog napada na svoje trenere, organizacija „SeaWorld Entertainment" zataškavala je istinu, praveći profit na životinjama. Rediteljka ovim filmom pobija sve tvrdnje koje dolaze iz ove organizacije i pokazuje koliko ove životinje duboko pate zbog zarobljeništva u kome se nalaze.
 
Želja organizatora festivala „Green Fest Ecomotivated by Vip” je da se afirmiše amatersko filmsko stvaralaštvo u oblasti zaštite životne sredine i neguje građanski aktivizam koji ima za cilj promenu ekološke svesti kod naših sugrađana. Dovoljno je imati samo mobilni telefon i dobru ideju, da bi se ukazalo na značaj svakodnevne brige o zdravoj i čistoj okolini.

Svi koji žele da svoje filmske eko ideje predstave široj javnosti, mogu da se prijave na konkurs za najbolji film snimljen mobilnim telefonom koji traje do 8. novembra, u organizaciji „Green Fest" i Vip mobile, na zvaničnoj internet stranici festivala, www.greenfest.rs, kao i na portalu www.vipekomotivacija.rs.

 

Dodatak: rok za prijavu vaših filmova je produžen na 11. novembar.