Kada je 2006. godine na mala vrata u sarajevske kino sale ušla fondacija za razvoj kulture ‘Kriterion’, malo ko je među tradicionalno skeptičnim Sarajlijama mogao predvidjeti da će upravo taj trenutak predstavljati prekretnicu u popularizaciji umjetničkih filmova, te se s vremenom razviti u slobodni prostor i jedan od glavnih poligona za pružanje šanse mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, ali i šireg regiona.

Ove godine, u organizaciji fondacije ‘Kriterion’, po drugi put u Sarajevu se održavaju filmski susreti ‘Kriterion kino klub’, od 5. do 7. novembra. Filmske susrete je 5. novembra otvorila noć kratkometražnog igranog filma projekcijama mladih autora iz Bosne, Srbije, Hrvatske i Kosova.

Među najboljim ostvarenjima te večeri svakako se pokazao film Tatjane Žeželj ‘Dobro jutro, Petrović Petre’, koji kroz mističnu sliku teatra apsurda, prikazuje odnos pojedinca i vlasti, kroz tri ere (Titova, Miloševićeva i današnja Srbija).

Suštinsku društvenu angažiranost u stvaralaštvu mladih rediteljia potvrđuje i tematika većine prikazanih filmova poput ‘Makovog zrna’ Alema Sačka, ‘Ilijade u svemiru’ Mladena Mutavdžića, ‘1 dan, 2 pice, 1 supermen’ Valjeta Rexhepija, pa i ‘Artikal’ Vladimira Andrića.

U neobičnom dašku posebnosti istakao se i kratki film rediteljice Dore Slakoper iz Hrvatske ‘Dar’ o Waldu i Marshi, koji je i izvazvao izrazito pozitivnu reakciju sarajevske publike.

U posebnu skupinu ostvarenja spadaju oni koji su istraživali ljudske odnose, poput ‘Volim te’ bosanskog studenta režije Saliha Pale, ‘Ukus iznenađenja’ Željke Veljković, ‘Muhe idu na slatko’ Luke Sepčića i ‘Grand Prixa’ Daria Juričanina.

Mladi autori koji su svojim originalnim idejama potvrdili svoje pravo da se predstavljaju kao avangarda regionalnih filmskih krugova, uz nadu da će njihov rad biti priznat u široj filmskoj zajednici, na način na koji je kroz kino susrete bio priznat od Kriteriona i sarajevske filmske publike.

Šestog novembra je na redu dokumentarni program i Kinoautomat – interaktivni film. Kriterion, susreti se nastavljaju.

                                                                                                   Nedim Jahić Bezdomni

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime