Ko je gledao crvenih tepih, gledao je, sada je vreme za sumiranje rezultata! Ako vas interesuju haljine kojih dizajnera su nosile glumice, to ćete morati da za sada ostavite po strani pošto ste propustili crveni tepih jer je ovde film u centru pažnje. (Reći ćemo samo da je Dior bio pun pogodak za Dženifer Lorens i Šarliz Teron, a Adele je blistala od elegancije). 
 
Domaćin komičar Set Mekfarlen nas je razveselio i nasmejao naročito pesmom “We saw your boobs” o tome čije smo sve grudi videli u filmovima (izgleda da rekord drži Kejt Vinslet, Skarlet Johanson smo gledali u telefonima). Oskar je bio u znaku muzike i mjuzikla, šarmantan i romantičan, a u skladu sa desetogodišnjicom proglašenja Čikaga za najbolji film.
 

 
Argo Bena Afleka o američkim taocima u Iranu 1979. godine je trijumfovao osvojivši Oskara za najbolji film, kao i za montažu (Vilijam Gondenberg) i najbolji adaptirani scenario (Kris Terio). 
 
Drugi u trci za nominacije, pobednik večeri je i Pijev Život Anga Lija – priča i spiritualnom, radoznalom dečaku koji preživljava brodolom i putuje okeanom sa svojim pratiocem – tigrom Ričardom Parkerom. Pi je baziran na bestseleru Jana Martela a ima je 11 nominacija, uključujući onu za najbolji film i najbolji adaptirani scenario. Ang Li je dobio svog drugog Oskara za režiju. Film je dobio Oskara i za najbolju originalnu muziku (Pi`s Lullaby, kompozitor Majkl Dana), kameru i najbolje vizuelne efekte koji su zaista fantastični. Pravo 3D uživanje.
 
Linkoln, režisera Stivena Spilberga o šesnaestom predsedniku je osvojio čak 12 nominacija za 85. dodelu nagrada Američke filmske akademije, uključujući i za najbolji film. Ipak na „prelinimarnim nagradama“ BAFTA i Zlatni globus, nije bio toliko sjajan. Tu je Argo dominirao osvojiviši između ostalog nagradu za najbolji film, a Ben Aflek za najbolju režiju.
 
Pored nominacija za najbolji film i najbolju režiju, Linkoln ima nominaciju za najboljeg glumca – Danijel Del Luis, najbolju sporednu žensku ulogu- Seli Fild, najbolju sporednu mušku ulogu – Tomi Li Džons i najbolji adaptirani scenario – Toni Kušner. Oskara je osvojio Danijel Del Luis za najboljeg glumca!
 
Jadnici i Silver Lilings Playbook su imali 8 nominacija, a ostali nominovani za najbolji film su Zveri južnih divljina, Ljubav, Argo, Đangova osveta, and Zero Dark Thirty.  
 
Ovu dodelu obeležiće i veterani koji su se vratili u punom sjaju – Robert De Niro, Denzel Vašington i Fild. De Niro ima nominaciju za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Silver Lining Playbook, a to je njegova sedma nominacija i prva od Rta straha iz 1991., a inače je osvojio dva Oskara – za Kum 2 i Razjareni bik. Denzel Vašington je dobio svoju 6 nominaciju za najbolju mušku ulogu u filmu Let. Dobio je takođe dva Oskara za Rat za slavu i Dan obuke. Fildova je dobila treću nominaciju, ali prvu za sporednu ulogu. Prethodne dve su za Normu Rae i Mesta u srcu.
 
Trijumf mladosti i zrelosti
 
Ove godine su neka zaista mlada imena na liti nominovanih. Niko nije tako mlad kao Kuvenzen Valis, zvezda filma Zveri južnih divljina. Ovo je magična realistična priča o devojčici i njenom ocu koji preživlajvaju hirove vremena, emocija i civilizacije na obali Luizijane. Valisova je imala samo 6 godina kada je počelo snimanje filma!  Sada, sa 9, ona je najmlađa nominovana ikada za glavnu žensku ulogu!
 
Ovaj film je bio uspešan i na Sundance festivalu kao i na blagajnama, ali malo ko je očekivao da će trijumfovati na dodeli Oskara. 
 
Drugo iznenađenje na nominacijama je Ljubav, austrijskog reditelja Majkla Hanekea. Haneke je osvajao Zlatnu palmu u Kanu, kao i Zlatni globus. Ljubav ima 5 nominacija, uključujući i onu za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu, originalni scenario i film stranog govornog područja. Dobio je Oskara za najbolji film sa stranog govornog područja.
 
Zvezda filma Ljubav, Emanuel Riva ima 85 godina i najstarija je glumica nominovana za najbolju žensku ulogu u istoriji Oskara.
 
Trijumfovala je ipak  mlada i talentovana Dženifer Lorens koja je osvojila svog prvog Oskara za film Silver Linings Playbook. Ovo je zaista bilo njeno veče, iako je Džesika Čestejn važila za favorita. Ostale nominovane su Džesika Čestejn (Zero Dark Thirthy), Dženifer Lorens (Silver Linings Playbook) i Naomi Vots (Nemoguće).
 
Oskara za glavnu mušku ulogu odneo je Danijel Dej Luis i to je njegov treći Oskar čime je oborio rekord kada je u pitanju glavna muška uloga. Hju Džekmen (Jadnici), Denzel Vašington (Let), Hoakin Finiks (The Master) i Bredli Kuper (Silver Linings Playbook) su ostali nominovani.
 
Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je En Hatavej , a nominovane su bile i Ejmi Adams u filmu The Master, Seli Fild u filmu Linkoln, Helen Hant za film Sesije, Džeki Viver za Silver Linings Playbook.
 
Film Ketrin Bigelou Zero Dark Thirty je  posebno iznenađenje jer je pun kontroverzi. Govori o opsesivnoj CIA agentu (Džesika Čestejn) koja goni Osamu Bin Ladena, a ima mnogo scena gadnog nasilja. Još uvek diže prašinu.
 
Argo je trijumf Bena Afleka- u režiserskom smislu ali i zbog tumačene uloge ali bez nominacije za režiju.
 
Tarantino ostaje favorit kritičara i publike. Đango je zaradio više od 100 milona dolara za tri nedelje na domaćem terenu, ali nije oduševio Akademiju režiserskim umećem. Ali zato su tu vredne nominacije: za najbolji film i scenario. Tarantino je osvojio Oskara za najbolji originalni scenario i to drugi put (prvi je bio za Petparačke priče). Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je sjajnom Kristoferu Volcu za ulogu u filmu Đangova Osveta. U konkurenciji su bili i Filip Sejmur Hofman za filmThe Master, Robert De Niro za Silver Linings Playbook, Alan Arkin za Argo, Tomi Li Džons za  film Linkoln.
 
Glasanje
 
Imamo previđanje režije i ostale kreativnosti u filmovima poput Skyfall-a (ima 5 nominacija ali nijednu u glavnim kategorijama), Hobit: Neočekivano putovanja (3 nominacije) i The Master (3 nominacije ali nijednu za scenaristu i režisera Pola Andersona).
 
Proces glasanja na Akademiji postao je teži ove godine sa dodatkom komplikovane online tehnologije. Neki glasači su bili toliko frustrirani sistemom zaštite da su lično odlazili u sedište akademije da bi glasali ili se uverili da su njihovi glasovi prihvaćeni. To su te nove aplikacije, ali oni više vole sigurni papir!
 
Ostale nagrade
 
Najbolja originalna pesma je Skyfall i Adele je potpuno zasluženo osvojila Oskara zajedno sa Tomasom Njumanom. Najbolji kratki animirani film jeste Dinijev "Paperman", a dugometražni "Brave". Za šminku je Oskara osvojio film Les Miserables , a za kostim Ana Karenjina. Jadnici (Les Miserables) takođe su osvojili Oskara za miks zvuka. Oskara za montažu zvuka dobili su Zero Dark Thirty i Skyfall – nerešeno.
 
Oskara za najbolji dokumentarni film je dobio "Searching for Sugar man" koji govori oživotu muzičara Siksta Rodrigeza.
 
Dodela je održana u Dolbi Teatru, ranije poznatom kao Kodak Teatar u Los Anđelesu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime