„Nedelja ajkula“ (Shark Week), omiljeni specijalni letnji program koji ove godine proslavlja 30. godišnjicu, biće emitovan na Discovery kanalu u nedelji od 23. do 29. jula, svakog dana od 22:00h. Nakon tri decenije i velikog broja emisija, 30. Nedelja ajkula gledaocima donosi neverovatne priče kroz koje će biti prikazane neistražene lokacije i pružen uvid u misteriozni svet ovih životinja.

Trideseta godišnjica ovog programa donosi sjajne emisije koje pružaju jedinstven pristup nekim od najegzotičnijih mesta na planeti.  Pored tima poznatih naučnika i stručnjaka za ajkule, ovogodišnjoj fantastičnoj proslavi pridružuju se i poznate ličnosti kao što su Ronda Rauzi, Ber Grils, Barbara Korkoran i Mark Kjuban.

Ove godine, Discovery kanal sarađuje sa oko dvadeset najcenjenijih morskih biologa i naučnih institucija na svetu koji prikazuju potpuno novu, revolucionarnu tehnologiju istraživanja i upečatljiv uvid u ponašanje nekih od najjedinstvenijih vrsta ajkula. Koristeći unapređenu Shark Cam tehnologiju za istraživanje ovogodišnji program donosi potpuno nove priče o ajkulama koje će gledaoce odvesti na mesta na koja kamera nikada ranije nije zašla.

Program 30. Nedelje ajkula:

Ber Grils protiv ajkula

Ber Grils je preživeo u najekstremnijim okruženjima od ledenog Everesta do vrele Sahare, a na tridesetu godišnjicu Nedelje ajkula Ber se  vraća na Discovery  kanal spreman da preživi i više od toga. Šta se dešava kada se suprotstavi ajkulama kojima ide u prilog i prednost domaćeg terena? Ovo će biti njegov najveći test sposobnosti preživljavanja dok se suočava sa okeanskim predatorom.

U ponedeljak, 23. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Ronda Rauzi: Bez zaštitnog kaveza

Ronda Rauzi, MMA šampionka i profesionalna rvačica, suočava se sa najvećim i najstrašnijim izazovom do sada, a za to je priprema poznati stručnjak Pol Gelder. Ronda se suočava sa Mako ajkulom – jednom od najbržih i najopasnijih ajkula na svetu. Ona prvo ide na Fidži gde će u zaštitnom kavezu uroniti u vode sa ne tako opasnim vrstama, a zatim  odlazi na Novi Zeland gde će bez zaštitnog kaveza plivati sa Mako ajkulom. Ronda će pokušati da dokaže da je zahvaljujući borbenom duhu, koji je razvila tokom svoje karijere, spremna da se suoči sa svojim najvećim strahovima i da ih pobedi.

U utorak, 24. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Trideset godina zastrašujućih napada ajkula

Povodom 30 godina opasnih susreta, smrtonosnih napada i očaravajućih podvodnih snimaka, gledaoci će u sredu biti u prilici da uživaju u neverovatnim prizorima uz gostovanje poznatih slavnih obožavalaca ovog programa.

U sredu, 25. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Divlji pir ajkula

Za legendarnu tridesetu godišnjicu gledaoci će imati priliku da zarone duboko u okean, da se lično upoznaju sa jednim od najsmrtonosnijih grabljivaca na svetu i da istraže njegov tajni život.

U četvrtak, 26. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Kamera za ajkule uzvraća udarac

Ovaj program proslavlja izvanredna otkrića tima za praćenje ajkula u poslednjih šest godina, a prikazuje i neke od najvećih katastrofa – od velikih belih ajkula dok dremaju do napada na kameru. Gledaoci će imati priliku da uživaju u najneverovatnijim prizorima.

U petak, 27. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Šark tenk u Nedelji ajkula

Prvi put do sada udružuju se dve najdinamičnije televizijske franšize – Shark Tank i Shark Week. Vodeći poslovni investitori, uključujući Barbaru Korkoran i Marka Kjubana, povezuju se sa organizacijom za okeane da objasne zašto njihov plan akcije zaslužuje donaciju od 50.000 dolara. Naoružani novim znanjem i iskustvom koje menja život, otkrivaju probleme sa kojima se suočavaju, ali i pretnje poput uništavanja staništa, prekomernog ribolova,  slučajnog ulova i drugih opasnosti.

U subotu, 28. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Goli i uplašeni sa ajkulama

Stručnjaci za preživljavanje moraju da prežive bez hrane, vode ili odeće na jednoj od najekstremnijih i najudaljenih lokacija na svetu. Kako će se snaći kada se susretnu sa ajkulama? Gledaoci će imati priliku da saznaju u nedelju.

U nedelju, 29. jula u 22:00 na Discovery kanalu.

Ove godine, ekološka međunarodna organizacija Oceana i kompanija Discovery udružili su se kako bi zaštitili ajkule čekićare, koje su ugrožene globalnom trgovinom peraja – ljudi godišnje ubiju čak 73 miliona ajkula samo zbog peraja. Borba protiv ove brutalne prakse uključuje i saradnju sa velikim brendovima koji prikupljaju novac za kampanju organizacije Oceana i kreiraju sadržaj za edukaciju zaljubljenika u ove životinje.