Najpopularniji filmovi će se znati i pre nego što budu snimljeni. I priča je luđa nego što mislite.

Odnosno svaki otpor je uzaludan. Roboti dolaze i to da gledaju filmove. Ne šalimo se. Warner Bros. je sklopio dil sa kompanijom Cinelytic kako bi koristili njihovu veštačku inteligenciju za analitiku i predikcije u donošenju odluka.

A kojih odluka sigurno se pitate?

Pa, recimo odluka o tome koji film ima potencijal da postane hit a koji ne, ili koji film će biti snimljen a koji neće.

Cinelytic je osnovao pre četiri godine Tobias Queisser i tri godine su radili beta testiranje svojih predikcija o popularnosti filmova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Najpopularniji filmovi

Platforma ipak neće moći da baš pogodi koji film ima potencijal da zaradi milijardu dolara kao recimo Džoker, ali će moći da napravi osnovnu selekciju dobrih i loših filmova kako direktori ne bi morali da gube vreme na filmove koji nemaju šansu da budu najpopularniji, piše HollywoodReporter.

“Sistem u nekoliko sekudni može da izračuna ono što bi ljudi radili danima a što se tiče evaluacije filmova”, objasnio je Queisser.

A Warner Bros. traži baš to.

“Mi donosimo teške odluke svakog dana koje se tiče šta i kako proizvodimo i koje filmove donosimo u bioskope širom sveta i što imamo preciznije podatke bolje ćemo moći da razumemo publiku”, rekao je Tonis Kiis, potpredsednik distribucije Warner Brosa.

Veštačka inteligencija zvuči zastrašujuće. I ona ne može da donosi nikakve kreativne odluke. Ono u čemu je dobra je zbrajanje brojeva i shvatanje velikih količina podataka i pronalaženje pravilnosti koje ne bi bile vidljive ljudima. Ali što se tiče kreativnih odluka i dalje vam treba iskustvo i intuicija”, dodao je Queisser.

Novi sistem će omogućiti predikciju zarade filma na blagajnama pa čak i kako bi na uspešnost nekog naslova uticali glumci u filmu.

Pogledajte – Filmovi sa najvećom zaradom

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime