Najlepša je zemlja moja, debitantski film talentovane nemačke rediteljke Michaele Kezele biće premijerno prikazan u subotu, 2. februara od 20h, u Domu omladine Beograda (programska celina: Fest predstavlja).

Radnja filma se odigrava tokom NATO bombardovanja i rata na Kosovu. Mlada udovica Danica (Zrinka Cvitešić) živi skromno sa dva sina boreći se da preživi u malom kosovskom (pretežno srpskom) selu blizu grada koji reka Ibar deli na srpski i albanski deo. Smrt njenog muža kojeg su ubili Albanci ostavilo je duboke tragove na porodicu. Mali Danilo (Miloš Mesarović) od tada ne govori, a Vlada (Andrija Nikčević) je postao osobenjak koji sanja da ima bicikl. Da bi zaradio pare za njega, skače svakodnevno u Ibar i lovi ribu koju prodaje za mali novac vlasniku bakalnice. Iznenada Ramiz (Mišel Matičević), ranjeni albanski vojnik OVK skloni se kod njih pred srpskim vojnicima. Danica ga, suprotno logici, primi i počne da leči, izlažući porodicu velikoj opasnosti. Između njih dvoje se rađa ljubav…

Ova dirljiva drama sa elemenatima komedije je snimljena prošle godine kao koprodukcija Nemačke, Srbije i Hrvatske, a u okviru FEST-a će 3. marta imati i dva reprizna emitovanja: u Dvorani kulturnog centra (13h) i bioskopu Fontana (21h).

U filmu pored gore nevedenih glumaca još igraju Danica Ristovski, Slavko Štimac, Eva Ras, Suzana Petričević, Velimir-Bata Živojinović.

Michaela Kezele je osvojila za film Najlepša je zemlja moja nagradu za najbolju mladu rediteljku u okviru bavarske filmske nagrade ("Bernhard-Wicki"- nagrada za mlade naraštaje 2012), kao i "Bayerischer Filmpreis" za najboljeg mladog režisera (renomirane nagrade u okviru kojih je na primer priznanje za najboljeg režisera dobio je Michael Haneke za film "Ljubav", dok je kao najbolja produkcija proglašen "Cloud Atlas" sa Tomom Hanksom).

 

Trejler pogledajte ovde!

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime