Novi poljski HBO Original dokumentarni film „Mladost u Poljskoj“ (Polish Prayers) je dostupan na HBO Max striming platformi.

Mladi Antek je tradicionalni katolik konzervativnih shvatanja, ali kad se zaljubi počinje da preispituje svoja uverenja – najpre zabranu odnosa pre braka, a na kraju i postojanje Boga. Odrastao je u religioznoj desničarskoj porodici u savremenoj Poljskoj. Katoličanstvo, nacionalizam, a pogotovo celibat određuju njegov svet.

Rediteljka Hanka Nobis i njen tim pratili su ga nekoliko godina, kao i njegove prijatelje i porodicu. Ona vidi Anteka kako uživa u svojoj sve većoj moći unutar Bratstva, male grupe istomišljenika i pojavu njegovih sumnji na putu koji je odabrao.

„Namera mi je bila da napravim film koji će pokazati mnoga lica desnog radikalizma i prezentovati informacije otvorenog srca. Prvi korak do promene je razumevanje, a ako obe strane nastave da šire pojednostavljenu priču o drugoj, promena može trajati jako dugo“, izjavila je rediteljka Hanka Nobis.

“Film je ispričan kroz život mladića koji je na putu da postane vođa ultrakonzervativne katoličke grupe pod nazivom Bratstvo. U trenutku kad treba da bude unapređen, on počinje da preispituje moralna načela za koja se borio godinama. Kada sam upoznala Anteka bilo mi je jasno da je on povređen i da je duboko u sebi vrlo osećajan čovek. To je odlučio da sakrije odvajajući se od svojih emocija i sledeći pravila koja je postavila njegova porodica po pitanju vere, a posebno arhetipskog pogleda na muževnost. Kad se pridruži Bratstvu, njegovi stavovi postaju još radikalniji, ali tada se događa traumatičan lični događaj – roditelji mu se razvode. Anteku je trebalo dosta vremena da to prihvati. Dugo smo snimali i sprijateljila sam se sa svojim likovima. Zahvalna sam što im je njihov razvoj omogućio da mi se otvore. Bila sam sa njim dok je upoznavao žene koje su ga pratile na njegovom putovanju i bili smo zajedno u mnogim situacijama tokom njegovih oklevanja oko Bratstva“, dodala je Hanka Nobis.