Šta smo još zaboravili? Da masturbiramo, da koristimo kontracepciju, da idemo na abortuse, da slavimo gej brakove da dozvolimo sveštenicima da vole i da se žene.

Postoji samo jedan put do sreće a taj put se zove sloboda.

Zamislite svet u kome će Papa, tokom svog prvog obraćanja, poručiti upravo tako nešto?

Za svet je možda još rano, ali zato možete da pogledate seriju u kojoj nije.

Večeras u 20 sati je premijera nove, izuzetno ambiciozne HBO serije Mladi Papa. A pošto se Igra prestola uskoro završava, Westworld je dobro počeo ali još uvek nije stekao kultni status, HBO definitivno treba novi hit. Ili više njih, još bolje.

E pa, mi smo pogledali prve dve epizode Mladog Pape i evo prvih utisaka.

Već posle prvih par kadrova, biće vam jasno da ovo nije samo još jedna serija koja se bavi Vatikanom. O ne. Posle nekoliko minuta videćete golu zadnjicu Pape lično, koga igra Jude Law. Videćete i gole ženske grudi i poruku da seks služi samo za reprodukciju. Videćete Papu kako masi poručuje “Ćiao” na izrazito karikiranom američkom akcentu.

Ali videćete i apsolutno fantastične kadrove i snimke koji su prava mala umetnička dela.

A kako i ne bi, kada seriju potpisuje Oskarom nagrađeni Paolo Sorrentino, autor filmova La grande bellezza iz 2013 i Youth iz 2015.

Radnja se dešava u vreme početka pontifikata pape Pija XIII. Koji je u kardinalskim zakulisnim igrama praktično izabran greškom.

Uz to, rođen kao Lenny Belardo, Jude Law je prvi američki Papa u istoriji, mlad i poprilično kontradiktoran i uz sve, uopšte ne želi da se uklopi u vatikanske norme. Izuzetno je konzervativan. Ali sa druge strane puši i ume da bude veoma neprijatan.

Baš kao i Sestra Marija, koju igra fantastična Diane Keaton.

Nije vam dosta?

Onda bi trebalo da znate da je tu i direktorka marketinga Vatikana koja je završila Harvard i koju samo zanima nova kolekcija suvenera sa likom Pape, koju želi da što pre izbaci. Ili kardinal sa tri telefona koga privlači figurica Venere i koji se kune u Italijanske fudbalere.

Posle dve epizode ostali smo oduševljeni i potpuno zbunjeni. Nismo sigurni da li je serija crna komedija ili izuzetna filozofska rasprava.

A čini se da je Sorrentino baš to i hteo da postigne.

„Jasni znakovi Božjeg postojanja. Jasni znakovi Božje odsutnosti. Kako se vera može tražiti i izgubiti. Veličina svetosti, tako velika da bude nepodnošljiva kada se borite protiv iskušenja i kad sve što možete da učinite je da se prepustite. Unutrašnja borba između ogromne odgovornosti vođe Katoličke crkve i nevolja jednostavnog čoveka sudbinski (ili od Duha Svetoga) izabranog za Papu. Na kraju, kako se nositi i manipulisati vlast u državi čija je dogma i moralni imperativ odricanje od moći i nesebične ljubavi prema bližnjem. To je ono o čemu govori Mladi papa“, kaže Paolo Sorentino.

Seriju možete da gledate na različitim nivoima. Kao divne slike, kao komediju, kao napeti triler ili kao ozbiljnu diskusiju o prirodi ljudi. Na vama je da odlučite.

Premijera je večeras (28. 10.) u 20 sati na HBO, kada će se prikazati dve epizode za redom. Obje epizode će biti dostupne i putem HBO GO usluge od jutarnjih sati. Takođe, svi gledaoci u Srbiji koji od 28.10. do 27.11. posete hbogo.rs će moći pogledati prvu epizodu serije “Mladi papa” besplatno i bez registracije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime