Mladi Papa: Serija koju bi trebalo da gledate

Počinje večeras na HBO

Šta smo još zaboravili? Da masturbiramo, da koristimo kontracepciju, da idemo na abortuse, da slavimo gej brakove da dozvolimo sveštenicima da vole i da se žene.

Postoji samo jedan put do sreće a taj put se zove sloboda.

Zamislite svet u kome će Papa, tokom svog prvog obraćanja, poručiti upravo tako nešto?

Za svet je možda još rano, ali zato možete da pogledate seriju u kojoj nije.

Večeras u 20 sati je premijera nove, izuzetno ambiciozne HBO serije Mladi Papa. A pošto se Igra prestola uskoro završava, Westworld je dobro počeo ali još uvek nije stekao kultni status, HBO definitivno treba novi hit. Ili više njih, još bolje.

E pa, mi smo pogledali prve dve epizode Mladog Pape i evo prvih utisaka.

Već posle prvih par kadrova, biće vam jasno da ovo nije samo još jedna serija koja se bavi Vatikanom. O ne. Posle nekoliko minuta videćete golu zadnjicu Pape lično, koga igra Jude Law. Videćete i gole ženske grudi i poruku da seks služi samo za reprodukciju. Videćete Papu kako masi poručuje “Ćiao” na izrazito karikiranom američkom akcentu.

Ali videćete i apsolutno fantastične kadrove i snimke koji su prava mala umetnička dela.

A kako i ne bi, kada seriju potpisuje Oskarom nagrađeni Paolo Sorrentino, autor filmova La grande bellezza iz 2013 i Youth iz 2015.

Radnja se dešava u vreme početka pontifikata pape Pija XIII. Koji je u kardinalskim zakulisnim igrama praktično izabran greškom.

Uz to, rođen kao Lenny Belardo, Jude Law je prvi američki Papa u istoriji, mlad i poprilično kontradiktoran i uz sve, uopšte ne želi da se uklopi u vatikanske norme. Izuzetno je konzervativan. Ali sa druge strane puši i ume da bude veoma neprijatan.

Baš kao i Sestra Marija, koju igra fantastična Diane Keaton.

Nije vam dosta?

Onda bi trebalo da znate da je tu i direktorka marketinga Vatikana koja je završila Harvard i koju samo zanima nova kolekcija suvenera sa likom Pape, koju želi da što pre izbaci. Ili kardinal sa tri telefona koga privlači figurica Venere i koji se kune u Italijanske fudbalere.

Posle dve epizode ostali smo oduševljeni i potpuno zbunjeni. Nismo sigurni da li je serija crna komedija ili izuzetna filozofska rasprava.

A čini se da je Sorrentino baš to i hteo da postigne.

„Jasni znakovi Božjeg postojanja. Jasni znakovi Božje odsutnosti. Kako se vera može tražiti i izgubiti. Veličina svetosti, tako velika da bude nepodnošljiva kada se borite protiv iskušenja i kad sve što možete da učinite je da se prepustite. Unutrašnja borba između ogromne odgovornosti vođe Katoličke crkve i nevolja jednostavnog čoveka sudbinski (ili od Duha Svetoga) izabranog za Papu. Na kraju, kako se nositi i manipulisati vlast u državi čija je dogma i moralni imperativ odricanje od moći i nesebične ljubavi prema bližnjem. To je ono o čemu govori Mladi papa“, kaže Paolo Sorentino.

Seriju možete da gledate na različitim nivoima. Kao divne slike, kao komediju, kao napeti triler ili kao ozbiljnu diskusiju o prirodi ljudi. Na vama je da odlučite.

Premijera je večeras (28. 10.) u 20 sati na HBO, kada će se prikazati dve epizode za redom. Obje epizode će biti dostupne i putem HBO GO usluge od jutarnjih sati. Takođe, svi gledaoci u Srbiji koji od 28.10. do 27.11. posete hbogo.rs će moći pogledati prvu epizodu serije “Mladi papa” besplatno i bez registracije.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *