Zasnovan na ličnom iskustvu rediteljke Dženifer Foks, film „Priča“ (The Tale) je istraživanje sećanja jedne žene koja je primorana da preispita svoj prvi seksualni odnos – i laži koje govorimo sami sebi kako bismo preživeli. Film je odnedavno dostupan na HBO GO-u, a u glavnoj ulozi briljira glumica Lora Dern, koja tumači Dženifer, novinarku i profesorku koja vodi divan život sa svojim dečkom u Njujorku. To jest, sve dok njena majka ne pronađe priču koju je Dženifer napisala sa 13 godina, opisujući „specijalan“ odnos sa dva trenera.

Čitajući požutele stranice „Priče“, Dženifer otkriva da se šifrovani detalji koje je zabeležila pre 40 godina uopšte ne poklapaju sa njenim sećanjem. Duboko potresena, ali ipak odlučna da sazna istinu, Dženifer kreće u potragu za instruktorkom jahanja i trenerom trčanja. Dolazi na farmu konja gde se mnogo toga desilo, i u njoj se ponovo bude nezgrapnost i upornost sedmakinje, a ljubavne priče koje je decenijama govorila sebi počinju da se razjašnjavaju.

„Priča“ donosi upečatljiv uvid u neuhvatljivu prirodu pamćenja, i predstavlja prvo narativno delo Dženifer Foks, čiji su dokumentarni filmovi međunarodno priznati zbog revolucionarnog umetničkog pečata koji nose i neustrašive iskrenosti. U filmu zasnovanom na sopstvenoj životnoj priči, rediteljka hrabro pomera granice konvencionalnog pripovedanja, kreirajući dijalog između prošlosti i budućnosti kako bi ilustrovala vezu pamćenja i traume.

„Moj cilj nije bio da se zapitam `Da li se ovo dogodilo?´, jer sam se oduvek sećala toga“ – objašnjava Dženifer Foks. „Pitala sam se `Kako i zašto se dogodilo, i kako i zašto sam to sama sebi predstavila kao pozitivnu priču?´ Imala sam trenutak otkrovenja dok sam radila na drugom filmu o ženama širom sveta, i delovalo mi je kao da svaka druga žena – nezavisno od staleža, kulture ili rase – ima svoju priču o zlostavljanju. Njihove priče su me oborile s nogu, jer su podsećale na moju. Odjednom, nisam to više mogla da posmatram kao svoj mali privatni narativ, i morala sam da istražim šta se dogodilo u otvorenom prostoru igranog filma.“

Dženifer Foks takođe potpisuje scenario filma „Priča“, a pored Lore Dern su u ostalim ulogama Izabel Nelis, Elizabet Debicki, Džejson Riter, Frensis Konroj, Džon Herd, Komon i Elen Berstin.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime