„Neki to vole vruće“ nije bio ni nominovan za Oskar.Film „Bekstvo iz Šošenka” nije dobio nijednog „Oskara”, iako je imao sedam nominacija… „Oskar” ove godine, tačnije 24. februara, puni 80 godina. To što je star, ne znači i da je mudar. U prošlosti je napravio mnogo propusta, pa tako neki od najboljih filmova svih vremena nisu osvojili čuvenu pozlaćenu figuru. Među njima je „Građanin Kejn”.

Iako je „Građanin Kejn” 1941. bio nominovan u sedam kategorija, nije bio proglašen najboljim filmom. Priča se da šefovi studija nisu smeli da mu daju „Oskar” jer je novinski magnat Vilijam Randolf Herst, čiji život je inspirisao tvorce filma, pretio žiriju rečenicom: „Nikada više nećete raditi u ovom gradu”.
Film „Bekstvo iz Šošenka” nije dobio nijednog „Oskara”, iako je imao sedam nominacija, a na sajtu IMDB izglasan je za drugi najbolji film svih vremena. Na prvom mestu je „Kum”.
Neverovatan podatak je da Alfred Hičkok nikada na dodeli „Oskara” nije proglašen za najboljeg režisera. Od tri njegova ostvarenja, „Vrtoglavice”, „Psiha” i „Rebeke”, samo je ovaj poslednji proglašen za najbolji film.
Legendarno ostvarenje Bilija Vajldera „Neki to vole vruće” 1959. godine nije ni bio nominovan za najbolji film. Iako je u njemu Merilin Monro ostvarila jednu od najboljih uloga, a Toni Kertis i danas odgovara na pitanje da li je izjavio: „Ljubiti Merilin je isto kao ljubiti Hitlera”, žiri je procenio da je „Ben Hur” dostojniji titule najboljeg filma.
Da najbolji ne pobeđuju uvek, možda kristalno dokazuje izjava Hemfrija Bogarta pošto je „Kazablanka” osvojila „Oskar” za najbolji film.
– „Kazablanka” je nešto najgore što sam ikad snimio. Zastrašujuće – izjavio je Bogart .