Drugi dan filmskih susreta ‘Kriterion kino klub 2009’ započeo je sa radionicom poznatog srbijanskog reditelja i jednog od pionira dokumentarnog programa beogradske kuće B92, Jankom Baljkom, kojoj su prisustvovali studenti sarajevske režije, ali i mladi autori iz cijelog regiona. Baljak je predstavio dokumentarni film od samih začetaka, braće Lumiere, Roberta Flahertya te Johna Griersona, objašnjavajući tako njegovu evoluciju sve do danas. Uz osvrte na vlastita ostvarenja ‘Vukovar – poslednji rez’ i ‘Anatomija boli’ opisao je i način na koji je on pristupao stvaranju filma. Konačno, učesnici su imali priliku pogledati i Baljkovo kultno ostvarenje, te vjerovatno najpoznatiji dokumentarac iz devedesetih godina na Balkanu, ‘Vidimo se u čitulji’, nakon čega je uslijedila i zajednička analiza.

Baljak je uzeo učešće i na okruglom stolu ‘Fabrika kulture’ zajedno sa predstavnicima Kinoautomata iz Češke (Alena Činčerova), Oberhausen film festivala (Carsten Spiecher), Udruženja filmskih radnika (Faruk Lončarević), Talent Campusa Sarajevo film festivala (Asja Makarević) i British Councila (Michael Moore). Osnovna tema je svakako sudar tržišta i stvaralaštva, što se nazire iz uvodne ideje okruglog stola ‘Konfrontacija kreativnosti i finansijskih mogućnosti? Poetika filmskih stvaralaca i pozornice kulture, nasuprot uspostavljenih kriterija finansijera?’

U Meeting Pointu su predstavljeni dokumentarni filmovi mladih reditelja iz regiona, između kojih je najveće pohvale publike dobio srbijanski ‘Rapresent’ u režiji Ivane Todorović. Svakako, vrhunac večeri je predstavljala projekcija prvog interaktivnog filma na svijetu ‘Kinoautomat’, češke grupe režisera na čelu sa znanim Raduzom Činčerom, koji je snimljen 1967. kada je značio senzaciju na Svjetskoj izložbi.

Treći i posljedni dan (7. novembar) filmskih susreta u organizaciji Kriteriona bit će svakako u znaku eksperimentalnih i animiranih ostvarenja, ali i posebnom retrospektivom Oberhausen festivala kratog filma.

                                                                                               Nedim Jahić Bezdomni

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime