Snimanje srpsko-holivudskog filma "Tesla, vladar sveta", o slavnom srpskom naučniku, najverovatnije će početi u novembru. Prve scene snimaće se u Srbiji, a po rečima Vladimira Rajčića, suvlasnika američke produkcijske kuće "V.P.R. Studio", koja autorski stoji iza ovog velikog projekta, tim povodom Beograd će posetiti Ram Imanjuel, gradonačelnik Čikaga, pišu Novosti.
 
Kako saznajemo, Vlada Srbije zainteresovana je da podrži ovaj projekat, ali će tek 9. septembra biti precizirano da li je reč i o finansijskoj ili samo "moralnoj podršci". Rajčić, koji je i autor scenarija, već je dobio podršku Ministarstva kulture za snimanje filma o Tesli. U Ministarstvo naglašavaju da nije reč o finansijskoj podršci, kao i da je ovaj filmski projekat "od posebnog značaja za razvoj, unapređenje i međunarodno predstavljanje srpske kulture".
 
– Drago mi je što su srpski političari odmah prepoznali da je snimanje filma o Tesli od nacionalnog značaja za našu državu – kaže Rajčić, koji je već realizovao holivudski film "Srpski ožiljci". – Budući da je reč o skupoj holivudskoj produkciji, predvideli smo budžet od 50 miliona dolara. Veliki deo sredstava smo već obezbedili. Ugledni "Univerzal studio" biće zadužen za kompletnu promociju filma i njegovu distribuciju u svetu.
 
OLIVER STOUN
 
RAJČIĆ otkriva da će se u narednih nekoliko nedelja znati ko će režirati film o Tesli. U igri su holivudska legenda Oliver Stoun, Majkl Njuel ("Četiri venčanja i sahrana", "Doni Brasko", "Hari Poter i vatrena kugla"), Džozef Kosinski (3D rimejk filma "Tron")…
 
Posle pregovora sa nekoliko glumaca, među kojima su bili Leonardo Dikaprio i Nikolas Kejdž, ulogu slavnog naučnika najverovatnije će dobiti oskarovac Kristijan Bejl, koji je svetsku slavu stekao glumeći Betmena. Pre šest godina je igrao u filmu "Prestiž", u kome se kao lik pojavljuje i Tesla, koga je glumio Dejvid Bouvi.
 
– Dikaprio se potpuno povukao iz priče, a Kejdž će najverovatnije igrati Tomasa Edisona – otkriva naš sagovornik. – Teslinu majku igraće Lolita Davidovič, holivudska glumica srpskog porekla, a u ulozi Teslinog oca, pravoslavnog sveštenika, naći će se Rade Šerbedžija. Pregovaramo i sa Harisonom Fordom.
 
Glavne uloge u filmu rezervisane su za holivudske glumce, ali biće mesta i za domaće. Tesline sestre, brata, saradnike igraće naši glumci. Kasting za naše glumce organizovaće producentska kuća glumca Nenada Okanovića. Najveći deo filma biće snimljen u Srbiji, a ostatak u Čikagu, Koloradu i Kanadi. Za potrebe filma u našoj zemlji gradiće se "kulise Njujorka" i drugih gradova, važnih u biografiji Nikole Tesle. Po završetku snimanja sve kulise će, obećava Rajčić, pokloniti Muzeju Nikole Tesle i Gradu Beogradu.
 
VISOKA TEHNOLOGIJA
 
ŽIVOTNA priča slavnog srpskog naučnika biće ovekovečena u maniru blokbastera, na engleskom jeziku, u visokoj tehnologiji, verovatno i 3D produkciji. Rajčić je pričom obuhvatio ceo Teslin život, sa akcentom na stvaralačkom periodu, od njegove 25. godine, pa do smrti.