Šesnaest poznatih poljskih reditelja učestvovalo je u stvaranju HBO Europe antologije „Kod kuće: Poljska“ (W Domu), sačinjene od 14 kratkih filmova snimljenih u vreme izolacije usled pandemije koronavirusa. Svi filmovi su već dostupni na HBO GO-u, dok će na HBO kanalu biti emitovani 6. avgusta u 20.00h.

Filmovi su bili uslovljeni određenim parametrima: njihova radnja mora da se dešava za vreme pandemije, trajanje ne treba da bude duže od desetak minuta, reditelji moraju da poštuju mere izolacije i da snimaju filmove samostalno tokom četiri nedelje, ali format i žanr mogu da biraju sami. Serijal filmova „Kod kuće: Poljska“ je rezultat apsolutne umetničke slobode i predstavlja kreativni opis situacije u kojoj je sloboda pojedinca ograničena.

U projektu su učestvovali neki od najpoznatijih poljskih reditelja: Jacek Borcuh, Andžej Dragan, Krištof Garbačevski, Renata Gasiorovska, Magnus fon Horn, Pavel Lozinski, Jan P. Matužinski, Tomek Popakul, Jerži Skolimovski, Krištof Skoniječni, Malgožata Šumovska, Mihal Englert, Marijuš Trelinski, Ana Zamecka, Sung Rej Čo i Ksaveri Žulavski.

Na HBO GO-u je dostupan i HBO Europe projekat „Kod kuće“ (En Casa) iz Španije, koji je iz ugla pet španskih reditelja predstavio pet priča u kojima karantin tokom pandemije koronavirusa predstavlja katalizator za preispitivanje njihovih života. Priče su snimane mobilnim telefonima u njihovim kućama.

Tokom avgusta će na HBO GO-u premijeru imati i „Kod kuće: Finska“ (Erystiksissa), antologija kratkih filmova u režiji sedam finskih reditelja, koji govore o suočavanju sa sobom tokom izolacije, u trenutku kada ljudi osećaju usamljenost koja kulminira na apsurdne načine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime