Obaralac rekorda, novi film o Džejmsu Bondu – Skyfall danas ima premijeru u Kini, ali sudeći po izveštajima, neke od scena su cenzurisane i zamenjene da bi bile prihvatljive. Jedna scena koja je snimljena u Šangaju, kada Francuz puca u kineskog radnika obezbeđenja u hodniku sa lifitovima nebodera je kompletno uklonjena.  
 
Druga je snimljena u kazinu na kineskoj teritoriji Makau, gde Bond (Danijel Krejg) priča sa hostesom Severin (Berenis Marlo) o njenoj tetovaži koja je ostala kao znak prostitucije u detinjstvu. Iako je zvuk ostao isti kineski titl prevodi to kao da agent 007 pita za njen mobilni telefon.  Sve rečenice koje izgovara Raul Silva (Havijer Bardem), flmski zloća, o tome kako su ga kineske vlasti mučile su takođe uklonjene.
 
Nije neobično da se filmovi koji stižu u Kinu sa potencijalno političko ili kulturno kontroverznim scenama  dodatno montiraju. To je bio slučaj i sa Ljudima u crnom 3, Piratima sa Kariba, i Nemogućom misijom 3. 
 
Skyfall, koji je zaradio 1, 03 milijardi dolara širom sveta, je  trebalo da stigne u Kinu prošlog novembra, ali je premijera odložena za 2013. da bi se dopustilo lokalnim blokbasterima kao što su Back to 1942. i The Last Supper da imaju nepodeljenu pažnju publike.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime