Izraelski filmovi u Domu Omladine

Dani izraelskog filma u Beogradu počinju u sredu 28. maja u 20 sati

Druga revija novog izraelskog filma, koju Ambasada Izraela i Dom omladine Beograda zajednički organizuju, predstavlja domaćoj publici najuspešnija ostvarenja ove kinematografije u poslednjih nekoliko godina.

Dani izraelskog filma počinju u sredu 28. maja u 20h, a festival otvara film “Popuni prazninu” iz 2012. godine. Reč je o elegantanom, kompleksnom i slojevitom filmu koji nam pruža retku priliku da zavirimo u zatvoreni svet ortodoksnih Jevreja i njihov način života. Film je dobio sedam najznačajnijih nacionalnih filmskih nagrada (Ofir), a glavna glumica je dobila nagradu na Venecijanskom festivalu.

Tokom pet festivalskih dana, od 28. maja do 1. juna, biće prikazano sedam nagrađivanih filmskih ostvarenja koja na najbolji način ilustruju raznolikost izraelske kinematografije.

Sreda, 28. Maj 20h
POPUNI PRAZNINU ( Fill the Void, 2012, 90’)

Režija: Rama Burshtein
Uloge: Hadas Yaron, Chaim Sharir. Ido Samuel

Šira Mendelman je osamnaestogodišnja devojka koja živi u Tel Avivu. Kada njena sestra umre na porođaju, zajednica u kojoj živi od nje očekuje da se uda za sestrinog muža i nastavi brigu o sestrinom detetu. Elegantan, kompleksan i slojevit film retka je prilika da se zaviri u zatvoreni svet ortodoksnih Jevreja i njihov način života. I sama ortodoksna Jevrejka, rediteljka je imala privilegovan pristup tokom rada na ovom filmu koji je sniman tri godine. Film je dobio sedam najznačajnijih nacionalnih filmskih nagrada (Ofir), a glavna glumica je dobila nagradu na Venecijanskom festivalu.

Četvrtak, 29. Maj, 20h
FUSNOTA (Footnote, 2011, 107’)

Režija: Joseph Cedar
Uloge: Shlomo Bar’aba, Lior Ashkenazi

Delikatan, dramatičan, duboko dirljiv i iznenađujući film o bespoštednom rivalstvu oca i sina, profesora talmudskih studija u trci za navažniju državnu nagradu. Anegdota koja postaje tragikomična drama govori o cionizmu, akademskom i porodičnom životu i o načinu na koji jezik postaje veza između profanog i svetog. Film je dobio nagradu za scenario na festivalu u Kanu, 11 nacionalnih  Ofir nagrada, a bio je i izraelski kandidat za nagradu Oskar. Prestižni The NewYork Times ga je uvrstio među pet najboljih filmova 2011 godine.

Petak, 30. Maj, 20h
VELIKI ZLI VUKOVI ( Big Bad Wolves, 2013, 110’)

Režija: Aharon Keshales, Navot Papushado
Uloge: Lior Ashkenazi, Tzahi Grad, Doval’e Glickman, Rotem Keinan

Uzbudljiv, napet triler koji je osvojio pet nagrada Izraelske akademije kao i brojne nagrade na međunarodnim festivalima (Toronto, Tribeka). Serija brutalnih ubistava u malom izraelskom mestu iz korena menja živote trojici muškaraca koji su, svako na svoj način, bili povezani sa žrtvama. Kventin Tarantino je izjavio da je ovo najbolji film koji je gledao prošle godine.

Subota, 31. Maj, 18h
PROVODADŽIJA (The Matchmaker, 2010, 118’)

Režija: Avi Nesher
Uloge: : Adir Miller, Maya Dagan, Dror Keren, Dov Navon

Nežna, smešno tužna drama o odrastanju kasnih šezdesetih godina u izraelskoj provinciji. Arik je tinejdžer koji radi za Jenkelea, misterioznog provodadžiju, koji je preživeo Holokaust. Na svom poslu sreće živopisne karaktere, zaljubljuje se u stariju ženu, saznaje mnogo šta o životu i svetu oko sebe i konačno puni šesnaest godina. Film je bio nominovan za sedam Ofir nagrada, a dobio je za najbolju žensku i mušku ulogu.

20h
DVOJE U NOĆI ( 2 Night, 2011,87’)

Režija: Roi Werner
Uloge : Yaron Brovinsky, Keren Berger, Omer Barnea

U gradu gde je sve moguće, dvoje mladih koji žele da provedu noć zajedno pokušavaju nemoguće – da pronađu parking mesto. Romantična komedija koja najviše podseća na Skorsezeovu „Idiotsku noć“ osvojila je međunarodnu publiku i kritiku svojim specifičnim  humorom i uzbudljivo dočaranim noćnim životom Tel Aviva.

Nedelja, 1.Jun, 18h
PLES U JAFI ( Dancing in Jaffa, 2013,90’)

Režija: Hilla Medalia

Dirljiv, angažovan, potresan dokumentarac o Pieru Dolanu, poznatom plesaču koji se vraća u mesto svog porekla da bi otvorio školu plesa za mlade Palestince i Izraelce. Dok se pripremaju za predstojeće takmičenje, ovi mladi ljudi koje razdvaja gotovo sve, i ne slute kakav komplikovan život ih očekuje… Pravi „hit“ među dokumentarcima, ovaj film gotovo redovno dobija nagrade publike na mnogobrojnim svetskim festivalima.

20h
OBELEŽENI BROJEM ( Numbered, 2013, 60’)

Režija: Dana Doron, Uriel Sinai

Eksplozivan, vizuelno spektakularan i emocionalno snažan dokumentarac koji iz mraka istorije na svetlost dana iznosi priču o istetoviranim brojevima logoraša Aušvica, onim preživelim i onim koji su svoje živote izgubili na ovom užasnom mestu Holokausta. Jedinstven film o sećanju i istoriji i kakve to tragove ostavlja u našim životima.

 

Projekcije se održavaju velikoj sali Doma omladine Beograda, a cena pojedinačne ulaznice je 150 dinara.

 

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *