Dok sam čekao u redu da na foru pogledam festivalski film za DŽ, jer nisam baš pri kinti bio – potrošio džeparac na gledanje UFC borbe Kris Vajdmana i Anderson  Silve – pored mene prođe devojka zanosnog izgleda i pravac crveni tepih. Ona, ne ja. I pošto naravno da me nekoliko dvometraša nije pustilo da pogledam film iako sam vadio akreditaciju kojoj je rok u Srbiji istekao 2007 godine, strpljivo sam sačekao da se projekcija završi i da priupitam zanosnu devojku o čemu se radi u filmu i da sam ja zapravo znatiželjni novinar i ako ima 5 minuta za mene…

Lepa reč se isplatila, tako da sam se nekoliko dana kasnije našao na kafi i soku od đusa sa Čidem Ali, prodornom, ambicioznom i nadasve sposobnom devojkom. 

Reci nam nešto o sebi?

Ja sam producent za film i reklame, odrasla delom u Severnoj Americi a delom u Evropi, turskog porekla. Živim u Holivudu i volim život u Kaliforniji.

Kad si odlučila da radiš na filmu, spotovima i čemu god vezano za filmsku industriju?

U srednjoj školi sam učestvovala u muzičkim spotovima, ali odluku sam donela nakon koledža kada sam počela da radim na televiziji kao reporter na vestima i voditelj. Tada sam počela da se bavim i produkcijom.

Možeš li nam reći šta si radila do sada i na čemu trenutno radiš?

U toku rada na televiziji prebacila sam se da radim na nekoliko filmskih ostvarenja, uključujući i saradnju sa producentskom kućom Džon Kjuzaka. Zatim su usledili projekti od dokumentaraca do narativnog filma pa sve do sveta reklama. Tako dospeh u Holivud. Trenutno radim na razvoju 50 miliona dolara dugometražnog filma, po žanru je drama, avantura, istorijski,  zasnovan na istinitim događajima. To je tursko-irsko-holivudska produkcija i veoma sam uzbuđena što sam deo ovog projekta i što produciram.
 

Koliko misliš da su Oskari a i sve ostale filmske nagrade slika želje publike?

 

Sve zavisi. Neke nagrade kao na primer Nagrada Publike jesu pod uticajem glasanja publike ali neke nagrade i nisu. Mislim da je pravi uspešan film onaj koji publika voli a koji  ima i odlične kritike.

Koji su tvoji favoriti za Oskara? Od filma, glumice, glumca…

Mislim da je ove godine velika konkurencija i da je teško odlučiti se koji je najbolji. Nisam se ovako osećala već duže vreme. Moj trenutni izbor je film Gravitacija zato sto nudi nešto što do sada nismo videli, produbljujući upotrebu 3D tehnologije do granica koje nismo imali prilike da osetimo.  Od glumaca navijam za Metju Mekonahju, prosto je postao ta uloga, uverljiv do mere da sam mu sve poverovala a navijam i za Kejt Blanšet zato što je uspela da na sjajan način izvede taj tragično-emotivni život u kome živi.

Koliko misliš da je networking važan? Da li moraš da imaš Fejsbuk, linkedin i ostale društvene mreže?

Networking zavisi od kvaliteta a društvene mreže i platforme su potencijal. Sa druge strane kvalitet upoznavanja potencijalnih saradnika, prijatelja i dalje je više značajan i verodostojniji van interneta. Bar za mene.

Da li je teško za Amerikance da razumeju tvoj Evropski duh, i obrnuto, za Evropljane tvoj Americki deo tebe?

Ponekad jeste sa obe strane. Odrastala sam tako da nisam pripadala ni tamo ni ovde i ne bih ništa menjala. Lako se prilagodjavam, kao kameleon sam, brzo adaptiram na situacije, čak i moj akcent se prilagodi mestu i sagovorniku. Ponekad sebe uhvatim da i ja onda imam akcent!

Kome se diviš na filmu – od režisera do glumaca i glumica?

Režiseri  – Vong Kar Vai, Klint Instvud, Đuzepe Tornatore, Eng Li, Martin Skorsezi
Glumci – Majkl Fasbinder, Rasel Krou, Denijel Del Luis
Glumice – Meril Strip, Saoirsi Ronan, Naomi Vats

Planovi za 2014?

Pored ovog velikog-budžetnog filma proširicu posao reklama u print i video formatu na istočnu obalu, već saradjujem sa kreativnom agencijom iz Njujorka. Takodje u razgovorima oko par filmskih projekata, jedan od njih ima veze sa Srbijom ☺

Više o sjajnoj Čidem na adresi

http://chidemalie.com/C/Home.html
http://www.imdb.com/name/nm2442719/

Radovan Nastić

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime