Jedan od najoriginalnijih i najmaštovitijih filmova iz opusa Terija Gilijama (Braća Grim, Strah i paranoja u Las Vegasu, 12 Majmuna, Monti Pajton i sveti gral) vodi nas u svet u kome se istražuju granice ljudske mašte i cena koja se plaća za ostvarenje snova.

 

U modernom Londonu putujući teatar doktora Parnasusa pruža radoznalcima priliku da, prošavši kroz ogledalo, uđu u svet iz svoje mašte. Posetioci ne znaju da je doktor Parnasus, jednom davno, sklopio ugovor sa đavolom. Doktor je dobio mladost, a demon pravo da dobije njegovu kćer kada napuni 16 godina. Taj trenutak se bliži, i doktor Parnasus sklapa još jedan dogovor sa đavolom – Valentinu će dobiti onaj ko prvi zavede pet duša. Doktor Parnasus obećava Valentininu ruku mladiću koji pristane da mu pomogne u ovoj trci sa vremenom, upuštajući se u divne i eksplozivne avanture u svetu izvan realnosti kako bi ispravio greške iz prošlosti.

 

Priča o nastajanju filma podjednako je nezaboravna kao i filmska priča. Iznenadna smrt glavnog aktera, Hita Ledžera (Betmen: Mračni vitez, Planina Broukbek) nakon manje od polovine snimanja, zamalo je naterala Gilijama da prekine sa snimanjem. Trojica Ledžerovih prijatelja: Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou, pristali su da preuzmu Ledžerovu ulogu kako bi se film završio. Toni Gilijan napravio je male izmene u scenariju, dodavši da se osobama koje prođu kroz ogledalo dešava da promene lik, i snimanje je nastavljeno. U znak poštovanja i prijateljstva prema preminulom Ledžeru, Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou odrekli su se honorara u korist Ledžerove maloletne ćerke koja je greškom izostavljena iz testamenta, a Teri Gilijam je film predstavio kao „film  Hita Ledžera i prijatelja“.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime