Pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću izjavljujemo da je Igra prestola ( Game of Thrones ) najbolja ikada snimljena serija! Ako nikada niste čuli za ovo ostvarenje, to mora da znači da ste godinu dana bili u zatvoru, čuvali ovce na zavejanoj Sjenici ili nešto još bizarnije. Nema drugog objašnjenja!

Ali ne brinite se, evo ga vodič kroz serijal Domino Magazina koji će vam pomoći da se na brzinu spremite za drugu sezonu koja počinje 1. aprila.

E sad, problem je kako da vam u nekoliko pasusa objasnimo sve važne stvari ove malkice komplikovane ali neverovatno zanimljive serije kako biste nadoknadili ovih godinu dana. U stvari, Igra prestola je toliko dobro urađena, da će vam posle samo 10 epizoda svaka druga serija izgledati kao da su se dečica u zabavištu igrala tv produkcije!

Za početak, serijal je snimio HBO kanal na kome se i prikazuje širom sveta pa i u Srbiji. Scenario je nastao po knjigama čuvenog autora George R.R. Martin. Knjige Pesme leda i vatre su inače prevedene na srpski u izdanju Lagune. Samo spremite se za opako čitanje pošto imaju oko 4.000 strana, a priča se nastavlja i kraj se ne vidi! George Martin ima dovoljno inspiracije za mnogo nastavaka, a ovaj autor se posvetio pisanju tek kada ga je žena ostavila. To je verovatno najbolji razvod u istoriji brakova.

 

Dakle, radnja Igre prestola se dešava na imaginarnom kontinentu Westeros, koji je podeljen na malena kraljevstva. Svako kraljevstvo ima porodicu koja vlada svojom teritorijom. Jedna porodica ipak imenuje kralja celog kontinenta. Porodica je čak devet ali najvažnije su Starks, Lannisters i Targaryens!

Komplikacija počinje kada je desna ruka kralja Roberta Baratheona ubijen, a on odlazi na sever kako bi od svog prijatelja Neda Starka zatražio pomoć u vladanju kraljevstvom. Ned nerado prihvata poziv, ali stvari su na dvoru mnogo komplikovanije nego na mirnom severu gde vam prete samo zime od 10 godina, mitska smrtonosna bića i ogromni jezo-vuci. A oni se zajedno baš ništa u poređenju sa dvorskim intrigama i opastima koje kriju visoke zidine.

Istovremeno, sa druge strane okeana proterani Targaryensi spremaju plan kako da povrate presto. Da sve bude još komplikovanije približava se zima, koje će trajati možda i dugih 10 godina, a na samom severu gde se nalazi veliki zid koji štiti kraljevstvo pojavljuju se čudne priče. Navodno su ustali WhiteWalkers i to posle 1.000 godina spavanja ispod leda! A to nije dobra vest!

 

Ah da, zamalo da zaboravimo da vam spomenemo da je serija označena kao R, što ukazuje da je toliko nakrcana seksom i erotikom da vam neće biti dobro. Eto toliko!

Kuća Lannisters
Slogan: Čuj moj urlik!


 

Lannisteri su čudna stvorenja. Najbogatija porodica u kraljevstvu nije baš tako divna kao što se možda učinilo na prvi pogled. Kao svi bogataši i oni su zapravo užasni! I više nego što možete da zamislite! Svi su plavi i lepuškasti ali postoji užasan razlog zašto je to tako! Kraljica Cesresi je ćerka moćnog Tywina Lannistera i sestra ubice bivšeg kralja Jamie-ja i patuljka Tyriona. Već vidimo da ste počeli da se gubite pa ćemo ovde prekinuti. Lannisteri su veoma opasna sorta! Nezvanični moto porodice je "Lanisteri plaćaju svoje dugove!"

Kuća Targaryens

Slogan: Vatra i krv

 

 

Od bivših vladara kraljevstva ostali se samo plavokosi brat Viserys i njegova mlada sestra. Kako bi povratili presto Daenerys se udaje za vođu divljačkog plemena po imenu Khal Drogo. "Ako je potrebno, pustiću da te celo pleme, svih 40.000 ljudi i njihovi konji po*ebu", kaže na početku Viserys sestri. Mala sestra ipak nije baš tako naivna, a pitaćete se da li njihovim venama zaista teče vatra davno umrlih zmajeva.

Kuća Stark
Slogan: Zima dolazi!

 

 

Tu je pre svih Ned Stark, glavni lik serije koga tumači Sean Bean. Imaju petoro dece i od početka će vam biti baš dragi. Možda su malo brutalni ali imaju dobre namere! A svi znate da je put u pakao popločan upravo njima! Najstarija ćerka Sansa se nada da će se udati za ljigavog malog prestolonaslednika iz porodice Lannister. Istovremeno vanbračni sin Neda Starka, u seriji poznat i kao KOPILE, se prihvata užasnog zadatka! On će pristupiti Noćnoj straži, odredu od 10.000 vojnika koji brane zid na severu. Problem je što kada jednom postaneš brat Noćne straže, tu si do kraja života!

Eto, to je dovoljno da shvatite poentu pa možete odmah da pređete na drugi serijal. Što bi bila prava greota pa ipak savetujemo da makar i sa zaostatkom prvo pogledate prvu sezonu.

A evo ga i najnoviji trejler:

 

Ako vam sve ovo nije bilo dovoljno da se primite kao malo dete, onda imamo i još jedan adut iz rukava. Uvodna špica za serijal, koju je komponovao Ramin Djawadi je imala rekordnih 13 Emmy nominacija. Poslušajte!

 

 

1 KOMENTAR

  1. Samo spremite se za opako čitanje pošto imaju oko 4.000 strana, a priča se nastavlja i kraj se ne vidi – odmah se vidi nesto drugo, kakav je (ne)kvalitet takvog dela, primera komercijalne hiper produkcije, ciji je jedini cilj novac.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime