Drama „Filomena“ britanskog reditelja Stivena Frirsa, prikazuje Džudi Denč (Judi Dench) u ulozi majke Filomene Li koja polazi u potragu za sinom koga je pod prisilom dala na usvajanje. Pomoć dobija od nekadašnjeg novinara Bi-Bi-Sija koga igra komičar Stiv Kugan (Steve Coogan). Dirljiva priča o ženi koja traga pedeset godina za izgubljenim sinom u bioskope širom zemlje stiže 3. aprila.
 

 

Frirsov film je baziran na istinitoj priči koju je opisao britanski novinar Martin Siksmit (Martin Sixsmith) u svojoj knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ (The Lost Child of Philomena Lee) 2009. godine, otkrivajući mnoge grehe katoličke crkve u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Priča prati Filomenu Li koja pedeset godina traga za sinom koga je manastir nasilno dao na usvajanje i koja uz pomoć novinara Siksmita, konačno dolazi do istine. Ona je kao tinejdžerka, štićenica u jednom irskom katoličkom konviktu, zanesena prvom ljubavlju, rodila dečaka kojeg su časne sestre istrgle iz njenog života i dale američkoj porodici na usvajanje.

Prikazivanje ovog filma u Vatikanu uticalo je na pokretanje istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj sredinom 20. veka.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime