lg

Filmski festival u Beogradu

Beogradski međunarodni filmski festival FEST 08, biće održan od 22. februara do 2. marta. Beogradskoj publici biće predstavljeno 75 filmova istaknutih svetskih reditelja, poput Anga Lija, Vejna Vanga, Fatiha Akina, Gasa van Santa, Kena Louča, Brajana de Palme i mnogih drugih, rekao je novinarima umetnički direktor FEST-a Miroljub Vučković.

Ove godine po drugi put će biti održan i takmičarski program „Evropa van Evrope“, uveden sa ciljem da predstavi kinematografiju evropskih zemalja koje nisu članice Evropske unije ili zemalja koje su geografski izvan Evrope, ali su pod njenim kulturnim uticajem.

Posebna pažnja na FEST-u 08 biće posvećena ruskoj kinematografiji, u okviru programske celine „Iz Rusije – iskreno“, naglasio je Miroljub Vučković, izdvojivši filmove „Proste stvari“ Alekseja Popogrebskog i „Kargo 200“ Alekseja Balabanova.
Prema njegovim rečima, posebna poslastica za publiku biće projekcija restaurisane i tehnički poboljšane kopije filma „Andrej Rubljov“ Andreja Tarkovskog, a tim povodom gost FEST-a biće Vadim Jusov, direktor fotografije filmova tog istaknutog ruskog reditelja.

Selektor FEST-a je publici preporučio i filmove iz azijskih zemalja koji će biti prikazani u okviru programske celine „FantAzija“, ali i u ostalim programima, među kojima su, tradicionalno – „Horizonti“ i „Činjenice i slagalice“, kao i program „Otkrića“ koji predstavlja ostvarenja novih mladih autora.

Miloš Paramentić je istakao da će budžet za ovogodišnji FEST biti oko 40 miliona dinara: 60 odsto sredstava biće obezbeđeno od prodaje ulaznica, sponzora i prihoda prošlogodišnje manifestacije, dok će 40 odsto novca obezbediti Skupština Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.

Cene karata ove godine će biti ista kao i prošle, odnosno od 150 do 250 dinara, u zavnisnosti od mesta i termina projekcije. Ulaznice za otvaranje i zatvaranje festivala biće 400 dinara. Filmovi će biti prikazivani u dvoranama Sava centra, Kulturnog centra Beograda i Doma sindikata, a prateći filmski program tradicionalno će biti priređen u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Oko dve trećine filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu obezbedila je Direkcija FEST-a, dok će 25 filmova beogradskoj publici biti predstavljeno zahvaljujući domaćim distributerskim kućama, dodao je Paramentić.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *