Film “Vir”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Bojana Vuka Kosovčevića, u sredu je predstavljen pripadnicima medija, kao uvod u veliku premijeru 11. novembra u Sava centru. Priča o Beogradu, posmatranom iz ugla tri mlada čoveka, kroz događaje koje se međusobno dopunjuju, smeštena je u devedesete godine i inspirisana stvarnim događajima.

Mladi reditelj je u vreme radnje filma bio tek dečak, ali to ga nije omelo da na veliko platno verodostojno prenese mračne slike devedesetih.

– Bio sam dete, ali sam video šta se događa i to je ostavilo jak utisak. Film gledam kao umetnost, a ne kao zabavu, zato sam pisao nešto što je mene dirnulo, a verujem da će dirnuti i publiku – kaže za “Novosti” Bojan Vuk Kosovčević.

Akter prve priče je Bogdan (Nebojša Đorđević), vođa grupe skinheda, čiji bes i agresija imaju korene u teškom detinjstvu. Drugi “junak” je Kale (Srđan Pantelić), poslednji preživeli pripadnik iz poznatog klana, čiji život štiti stric, “moćnik” Državne bezbednosti. Treća priča u “Viru” prati Grofa (Nenad Okanović), crtača grafita, koji je napustio Likovnu akademiju i nosi jaku traumu sa ratišta.

– Svi oni koji su živeli na ovim prostorima tokom devedesetih su prošli kroz “vir”, na ovaj ili onaj način. Godine koje su za nama i iz kojih nikako da isplivamo, bile su slične stihiji u koju smo bili uvučeni – objašnjava reditelj.

Mlada glumačka ekipa ima podršku bardova našeg glumišta Mirjane Karanović (u ulozi ozloglašene inspektorke) i Dragana Nikolića (Kaletov stric), kao i proslavljenog reditelja Emira Kusturice (surovi Bogdanov otac). Kao glumci-gosti pojavljuju se i poznata TV lica Ivan Ivanović i Ivan Zeljković.

Nakon beogradske premijere 11. novembra, film će krenuti na turneju po gradovima u Srbiji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime