Film Povezi me je do sada osvajao brojne nagrade, među njima i Zlatnu palmu za najbolji scenario, BAFTA nagradu za najbolji strani film, film je u nominacijama za najbolji strani film za nagradu Zlatni globus i u čak četiri kategorije u trci za Oskara.

Povezi me je zasnovan na kratkoj priči imena Drive My Car, čuvenog japanskog reditelja Harukija Murakamija koja se nalazi u knjizi Muškarci bez žena.

Sinopsis ovog filma je jednostavan – Film govori o pozorišnom reditelju Jusukeu, koji nakon smrti žene, priprema predstavu Ujka Vanja za pozorišni festival u Hirošimi. Dobija šofera – najćutljiviju devojku koju je sreo, i koja za vreme njegovog boravka u tom gradu vozi njegov voljeni Saab 900.

I publika i kritika kažu da se oseća duh Harukija Murakamija u ovom filmu – zaplet i odnos među likovima je začudan i na prvi pogled priče nemaju mnogo veze jedna sa drugom. Ali poput puzli, na kraju se čini da je iz svakog susreta izašao jedan deo koji se na kraju savršeno uklopio u celu sliku.

Upravo i ćutanje, i vožnja i Hirošima, i Ujka Vanja, sve je to namerno birano da bude jedna lepa šira priča o pronalaženju svrhe i o tome kako nastaviti život nakon gubitka. Nežni i negujući odnosi među likovima i neverovatno razumevanje koje su likovi izgradili među sobom, ostaće dugo u sećanju nakon gledanja filma.

U domaćim bioskopima je od 17. marta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime