U utorak, 4. oktobra od 18 časova u Domu omladine Beograda premijerno će biti prikazan novi dokumentarni film Majkla Mura “Farenhajt 11/9”.  Filma predstavlja provokativan i komičan pogled na vreme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma se odnosi na dan proglašenja Trampa kao novog predsednika SAD.

Nakon premijere 4. decembra, publika će imati jedinstvenu priliku da učestvuje u debati „Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga?“, što je ujedno i ključno pitanje ovog filma. U razgovoru učestvuju eminentni govornici iz oblasti politike, filma i medija: Ivan Vujačić, profesor ekonomije i bivši ambasador u SAD (2002-2009), Veljko Lalić, osnivač i urednik Nedeljnika i Janko Baljak, redovni profesor na FDU i filmski i televizijski reditelj. Tribinu moderira Ana Martinoli, vandredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

Na tribini učesnici će razgovorati o važnim pitanjima koje pokreće još jedan Murov dokumentarac. Koliko je Donald Tramp simptom globalnih političkih procesa zasnovanih na populizmu, dominaciji nacionalnog identiteta i besu prema establišmentu? Da li, kao građani (i glasači), danas imamo poverenja u političke institucije, kako da se ono ojača ili ponovo uspostavi? Ko je sve olakšao i omogućio fenomen “Predsednik Donald Tramp”? Šta danas znači politička odgovornost i ko za nju garantuje? O ovim i drugim pitanjima razgovaraćemo sa eminentnim gostima, a publika će imati priliku da postavi pitanja i učestvuje u razgovoru.

Majkl Mur je najpoznatiji je dokumentarista na svetu, i autor najunosnijeg dokumentarnog filma svih vremena „Farenhajt 9/11“ iz 2004. godine , kao i filma „Ludi za oružjem“ za koji je 2003. osvojio Oskar za najbolji dokumentarni film. Čak i s ovakvom titulom, postoji još vrlo malo stvari koje čak i ovaj provokativni filmski autor može reći o Trampu koje nisu bile beskrajno ponavljane u medijima od proglašenja rezultata izbora 2016. do danas.

U sredu, 5. decembra od 18 časova biće održana još jedna premijerna projekcija u Domu omladine Beograda, a film kreće u redovnu bioskopsku distribuciju od 6. decembra.

Ulaznice su u prodaji na EVENTIM blagajni Doma omladine Beograda, po ceni od 300 RSD. Film kreće u redovnu bioskopsku distribuciju od 6.12.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime