Evropska unija je zabrinuta zbog britankskih serija. Smatraju da ljudi gledaju previše britanskog televizijskog i filmskog sadržaja koji se prikazuje na njenoj teritoriji. I zato žele da umanje uticaj britanske “meke moći”, navodi Gardijan.

U internom dokumentu, u koji je Gardijan imao uvid, dominacija Velike Britanije, koja je evropski najveći proizvođač filmskog i televizijskog sadržaja, ocenjena je kao pretnja evropskoj kulturnoj raznolikosti.

Prema dostupnim podacima, prodaja međunarodnih prava evropskim kanalima i striming servisima donela je britanskog TV industriji prošle godine više od 500 miliona evra.
Po direktivi audiovizuelnih medijskih servisa EU, većina programa televizijskog sadržaja mora da čini “evropska produkcija”, koja, takođe, na striming servisima, poput Netfliksa i Amazona, mora da čini najmanje 30 odsto naslova.

Zemlje kao što je Francuska otišle su i korak dalje, postavljajući tu kvotu na 60 odsto i zahtevaju da se 15 odsto od prihoda striming platformi troši na produkciju evropskih audiovizuelnih i kinematografskih dela.

Prema dokumentu EU koji je predstavljen dimplomatama 8. juna, imajući u vidu da je Britanija izašla iz EU, količina britanskog sadržaja posle Bregzita je neproporcionalno velika u odnosu na evropsku televiziju.

“Velika dostupnost britanskog sadržaja na striming i medijskim servisima kao i činjenica da se i dalje kvalifikuje kao ‘evropsko delo’ dovodi do njegovog neproporcionalnog prisustva, koje negativno utiče na promovisanje evropskih sadržaja i kulturnu raznolikost“, navodi se u dokumentu.

Zbog toga je Evropskoj komisiji naloženo da pokrene studiju uticaja britanskog sadržaja na kulturnu raznolikost EU, što je prvi korak ka umanjivanju privilegija koje britanski televizijski i filmski sadržaj i dalje uživa.

Definisanjem britanskog sadržaja kao nečega drugog, a ne “evropskog”, dovelo bi do gubitka tržišta i pre svega bi pogodilo TV sektor, jer je pretprodaja međunarodnih prava na emitovanje često bio jedan od glavnih izvora finansiranja za serije, poput “Krune” i “Dauntonske opatije”.

“Gubitak pristupa značajnim delovima tržišta EU bio bi ozbiljan udarac za britanski TV sektor. Prodaja međunarodnih prava postala je ključan deo finansiranja u nekim žanrovima”, istakao je za Gardijan Adam Mins, izvršni direktor Asocijacije komercijalnih emitera. izvor: euronews