Film

Edit i ja – Aleksa Gajić

Naš čuveni strip crtač Aleksa Gajić govori za Domino Magazin o prvom srpskom animiranom filmu za odrasle – Technotise – Edit i ja

Edit i ja – Aleksa Gajić

U Beogradu je u ponedeljak 28. 09. 09. održana premijera prvog srpskog animiranog filma za odrasle – Technotise – Edit i ja. Projekat potpisuje naš čuveni strip crtač Aleksa Gajić, koji za Domino Magazin govori o snimanju filma, planovima i poručuje mladim kreativcima.

Kako si se odlučio da uđeš u projekat Edit i ja?

Moje odlučivanje je trajalo dosta dugo, mogao bih reći od 1993. godine kada sam u Bikić studiju stekao prva znanja o animaciji i kada se ideja "da se nekad nešto radi" rodila. Onda sam tokom daljih godina svašta nešto radio što je vodilo tome da sam 2006. shvatio da su svi potrebni preduslovi tu i da se može početi.

Da li možeš u par rečenica da objasnih potpunim laicima kako se pravi ovakav animirani film?

Uh nije to baš lako, ali evo ukratko. Ja pravim postavku kadra (crteže, pozadine likova u par ekstremnih faza i tajming). Onda to uzimaju ostali ljudi i animiraju, farbaju, slikaju pozadine, rade 3D elemente, lipsing (mrdanje usana u vektorskom programu), spajane svega i na  kraju montiranje u film.

Koliko je bilo teško realizovati ovakav film u Srbiji?

Ne više nego što bi to bilo u bilo kojoj drugoj zemlji. Kako sam imao sreće da film bude rasterećen finansijskih problema, najveće teškoće su se svodile na same produkcijske probleme, koje je bio izazov rešavati.

Videli smo da je film prepun lokalnih "fora", koje su divne za domaću publiku. Da li se bojiš da će mu ovo smanjiti vrednost na drugim tržištima?

Ne brinem se posebno za te stvari. Hteo sam da napravim ovakav film, a kako će on proći to je već druga stvar. Da sam hteo novac verovatno bih pravio film o zivotinjicama i čarobnjacima.

Misliš da je u vremenu piraterije i ekonomske krize moguće napraviti komercijalni uspeh ovakvim filmom?

Pa neko kaže da je nemoguće, a neko kaže da su čuda moguća. Ja ću mudro da se smeskam i da čekam šta će da se desi. Ipak mislim da pirati imaju obzira za domaće filmove. Valjda shvataju da smo svi u istoj čorbi. A što se tiče svetske krize, pa i tu možemo da pričamo o toj istoj samo malo većoj čorbi.

Tvoji stripovi se objavljuju širom sveta, a potpisuje ih i čuveni Marvel za američko tržište, zašto si se povukao kada je bilo najlepše? Ili možda to i nije baš tako kao što se čini?

Pa to i nije baš tako kao što se čini? Činjenica je da je lepše crtati stripove nego kopati u rudniku. Ali ako se nekom otvore karte da radi ono što još više voli, treba je uhvatiti i ne puštati. Što se tiče stripova, oni su tu i neće nigde pobeći, ako film propadne, eto mene nazad.

Planovi?

Ako sve bude kako sam ja zamislio, trebalo bi da se obogatim i bacim u novi film. U pitanju je uslovni nastavak ove priče. Ali živi bili pa videli.

Tvoja poruka mladim kreativcima?

Radite to što volite i radite to što bolje i iskrenije i biće sve u redu. Ako i ne bude, barem ste pokušali, a i imate gomilu stvari kojih se ne stidite da pokazete.

Komentari (1)

1 Komentar

  1. ana

    29.09.2009at4:20 pm

    film je savrsen pogledati

    O B A V E Z N O ! ! ! !

Ostavi komentar

*

 

Više uFilm

Brad Pitt u vezi sa najpoželjnijom glumicom Hollywooda?

Au kakav trač!

Domino Magazin 15.12.2017
David Bowie dobija dokumentarac

Na HBO, a tu je i trailer

Domino Magazin 15.12.2017
Star Wars idu u svemir

Gledaće ih astronauti u ISS

Domino Magazin 15.12.2017
George Clooney prijateljima poklonio po milion dolara

Ali nije to uradio tek tako

Domino Magazin 14.12.2017
Dan života

Ljubavna priča u domaćim bioskopima

Domino Magazin 14.12.2017
18 najboljih filmova 2017. godine

Izabrao Huffington Post

Domino Magazin 14.12.2017
Novi film Stevena Spielberga

Ready Player One ima vrlo čudan poster

Domino Magazin 13.12.2017
Star Wars zvezde odgovaraju na Google pitanja

Zabavno je, ako ste skroz u fazonu Poslednji džedaj!

Domino Magazin 13.12.2017
Netflix otkrio najgledanije serije

Da li su među njima i vaši favoriti

Domino Magazin 13.12.2017
The Terror – Nova serija Ridley Scotta

Od 29. marta 2018 godine na AMC kanalu

Domino Magazin 12.12.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.