Nove promene u bračnim zakonima mogle bi da otvore put Džedajima iz Ratova zvezda da izvode ove ceremonije, kaže škotska crkva, a prenosi BBC.  O ovome je čak tvitovao i sam Juan Mekgregor, jedan od Džedaja u franšizi Ratovi zvezda.
 
Slobodna škotska crkva kaže da brak i Povelja o civilnom partnerstvu (u Škotskoj) mogu da dozvole mnogim grupama poput humanista da promovišu svoju veru i kod venčanih parova.
 
Vlada Škotske pak tvrdi da je ovo relevantno za mnoge grupe koje definišu pre kao religiozne a ne kao civilne u ovom trenutku. Portparolka je izjavila da će reputacija škotskih ceremonija biti zaštićena. 
 
Slobodna škotska crkva je izrazila zabrinutost što bi religiozne i građanske ceremonije dobile još jednu kategoriju poput Udruženja ravne Zemlje ili Udruženja Džedaja.
 
“Ne kažemo da ne poštujemo nečija lična uverenja, ali kada počnete da dajete dozvole svima da venčavaju ljude, onda će svaka moguća kategorija moći da uradi ovako ozbiljnu stvar, “ kažu iz crkve.
 
Predstavnica za štampu iz vlade je rekla da se trenutni pregovori i proširenja odnose na istopolne brakove, ali i brakove u drugim religijama, kao i na slobodu govora i obrazovanje. Kao deo konsultacija predlaže se treći tip ceremonija jer za to postoje mnogi razlozi.
 
Udruženje ravne Zemlje zastupa teoriju da je Zemlja ravna ploča čije je središte na Severnom polu. Udruženje takođe ima pdršku i u literaturi. Osnovao ga je 1800. godine engleski izumitelj Semjuel Birli Roubotam, a teorija je uglavnom bazirana na interpretacijama delova iz Biblije.
 

 
Džedaji su likovi iz filmske franšize Ratovi zvezda, koja ima i knjige, stripove, igračke i filmove. Kompanija  Dizni, koji sada poseduje autorska prava priprema nove filmove. Mnoge grupe zastupaju interese Džedaja uključujući i Udruženje vitezova Džedaja koje nudi lekcije učitelja Jode – Hram reda Džedaja. Treniranje džedajskih veština poput korišćenja svetlosnih sablji može se izučavati u školi za vitezove u Kaliforniji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime