Višestruko nagrađivani rumunski dokumentarni film „Kolektiv“ (Collective), koji prati događaje nakon požara koji je izbio u klubu Kolektiv u Bukureštu i istraživačke novinare koji su otkrili veliku prevaru u zdravstvenom sistemu, imaće premijeru 4. juna u 21.45h na HBO kanalu, a istog dana biće dostupan i na HBO GO-u.

Godine 2015, u noćnom klubu Kolektiv u Bukureštu izbio je požar u kojem je stradalo 27 osoba, a 180 je povređeno. Ubrzo, u bolnicama počinju da umiru žrtve požara čije povrede nisu bile opasne po život. Jedan od lekara odlučuje da se obrati istraživačkim novinarima. Činjenice polako izlaze na videlo dok novinari razotkrivaju veliku prevaru unutar zdravstvenog sistema. Na mesto ministra zdravlja je postavljen novi čovek koji je spreman da pruži javnosti nesvakidašnji pristup svojim pokušajima da reformiše korumpirani sistem, ali i preprekama sa kojima se suočava. Prateći novinare, uzbunjivače, žrtve požara i zvaničnike vlade, „Kolektiv“ prikazuje značaj vrhunskog istraživačkog novinarstva.

Film u režiji dobitnika Međunarodne Emi nagrade, Aleksandera Nanaua, imao je svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine, nakon čega je prikazan i na Filmskom festivalu u Torontu. Na Filmskom festivalu u Cirihu osvojio je Nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film. „Kolektiv“ je jedini dokumentarac koji je ove godine prikazan na Filmskom festivalu Sandens u okviru Spotlight selekcije, koja odaje počast izvanrednim filmovima koji su imali svetske premijere tokom prethodne godine.

Magazin Rolling Stone nazvao je film „remek delom o moći, korupciji i lažima“, dok ga je poznati filmski portal IndieWire proglasio za „jedan od najboljih filmova o novinarstvu ikad snimljenih“.

Producent filma je Alexander Nanau Production iz Rumunije, u koprodukciji sa HBO Europe i Samsa Filmom iz Luksemburga.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime