Dokumentarac “4. avgust” u trajanju od 60 minuta, koji je proizvela ekipa Warner Bros. Discovery, premijerno će biti prikazan u sredu, 3. jula u 19.30h na Eurosport 1 ali i striming platformi Max, koristeći obimnu arhivu da istakne dan koji nosi ogroman značaj.

Uz ekskluzivne intervjue sa Stjuartom Ovensom Rankinom (unuk Džesija Ovensa); Skaj Braun (osvajačicom bronzane medalje na Olimpijadi u Tokiju 2020); Mari Žoze Pérec (francuskom osvajačicom tri olimpijska zlata) i bivšim atletičarem i sportskim administratorom lordom Sebastijanom Koom, “4. avgust” istražuje priče iza priča.

Od trenutka kada je Džesi Ovens ponizio Adolfa Hitlera u Berlinu 1936. godine do Fani Blenkers-Koen koja je rušila predrasude o polu, starosti i materinstvu; od Karla Lusia koji je pobedio na 100m u Los Anđelesu do veličanstvene Super subote u Londonu 2012; od prvih televizijskih Paraolimpijskih igara u Torontu do Skaj Braun koja je postala najmlađa osvajačica medalje za tim Velike Britanije u Tokiju sa samo 13 godina – 4. avgust je sinonim za veličanstvo.

Nove legende mogle bi da se rode 4. avgusta u Parizu 2024. kada je na rasporedu muško finale na 100 metara.

Skot Jang, viši potpredsednik za sadržaj, produkciju i poslovne operacije u Warner Bros. Discovery Sports Europe, izjavio je: „Naš program ‘Put do’ započeo je pre skoro godinu dana kada smo pokrenuli ‘Pariz, sportski život’ i naša posvećenost pričanju nekih od najzanimljivijih priča koje nudi Olimpijski pokret ostaje nepromenjena. Bilo da je reč o kratkim ili dugim formama, cilj nam je da pružimo upoznavanje sa žrtvama koje sportisti – prošli i sadašnji – podnose kako bi se takmičili na Olimpijskim igrama. „4. avgust“ je izvanredan dokumentarac koji objašnjava neke od ključnih priča koje ovaj datum čine posebnim, ispričane kroz mnoge perspektive koje savršeno oslikavaju suštinu Igara i ono što one predstavljaju.“

„4. avgust“ ističe misiju Warner Bros. Discovery-a da otkrije moć sporta, nadovezujući se na arhivu programa sa olimpijskom tematikom dostupnih za gledanje putem Max-a, koji uključuju nedeljnu magazinsku emisiju „Snaga Olimpijade“ kao i dokumentarce poput „Olimpijci“ i „Pariz, sportski život“.

Warner Bros. Discovery je dom Olimpijskih igara u Evropi, a njegova striming platforma – Max – biće jedino mesto gde će se moći gledati svaki trenutak Olimpijskih igara – svih 3.800 sati uživo – ovog leta. Pored toga, Eurosportovi kanali pružiće kontinuiran prenos uživo za sportske fanove tokom svih 19 dana takmičenja.