Posle veoma uspešne trodelne, šestočasovne mini-serije „Osamdesete: decenija koja nas je oblikovala”, National Geographic kanal najavljuje sledeću značajnu mini-seriju: „Devedesete: decenija koja nas je povezala”. Dve decenije prošle su od devedesetih i došao je trenutak da proučimo deceniju u kojoj smo prisustvovali popularnosti elektronske pošte, početku projekta ljudskog genoma, grandž muzici, ženama na vlasti, Klintonovoj eri, Rejčel frizuri i fenomenu serije „Prijatelji”.

 

Ova mini-serija će prikazati ljude, pronalaske i odluke koji su oblikovali svet današnjice. Priče će biti ispričane iz perspektive uglednih i istorijski značajnih ličnosti, sportskih zvezda, slavnih ličnosti, političara i muzičara koji su živeli te slavne trenutke. National Geographic ponovo sarađuje s Nutopijom, producentima megadokumentaraca kao što je „Amerika: priča o nama”, a „Devedesete” će biti još jedna premijera u 2014. koja će doći u 440 miliona domova u 171 državi na 46 jezika.

National Geographic kanal u Srbiji je nedavno pokrenuo internet stranicu
www.devedesete.rs i pozvao domaće gledaoce da na stranici i putem Fejsbuk ankete iz svoje perspektive daju sud o ključnim ličnostima i događajima koji su obeležili devedesete. Rezultati ovog zanimljivog ispitivanja biće dostupni sredinom septembra.

„Slično kao i za „Osamdesete: decenija koja nas je oblikovala“, cilj nam je bio da jasno prikažemo jednu drugu generaciju rečima onih koji su doneli promene, onih koji su pisali istoriju, svetskih lidera i zabavljača iz devedesetih”, rekao je Alan Ajres, viši potpredsednik za program i razvoj. „Nutopija se pokazala kao sjajan kreativni partner i želimo da ponovimo uspeh sa sledećom mini-serijom. Možda ću ponovo početi da nosim svoje zulufe u stilu serije Beverli Hils.”

 

U ovoj značajnoj seriji sagledaćemo period poznat po miru i napretku bez presedana, tokom koga su, po tvrdnjama nekih, Sjedinjene Američke  Države poslednji put apsolutno vladale svetskim zbivanjima, vreme nevinosti i inovacija pre događaja od 11. septembra. Takođe, zadovoljićemo nostalgičnu potrebu za muzikom devedesetih, scenama iz kultnih filmova i TV serija, kao i ključnim trenucima iz sveta mode i sporta. U ovoj deceniji dogodio se zaokret prema kontrakulturi i retro-stilu, novi mediji su postali široko rasprostranjeni, sportski marketing je doživeo revoluciju, rekordan broj žena izabran je za vodeća mesta, a politika se okrenula dinastiji Klintonovih koji vladaju i dan-danas.

„Pošto sam sklonio svoje rukavice bez prstiju u stilu osamdesetih, radujem se što ćemo početi snimanje mini-serije koja će u novom svetlu prikazati period Harija Potera, Spice Girls, žena na vodećim mestima, teleskopa Habl i muzike u MP3 formatu”, rekla je Džejn Rut, izvršna producentkinja iz Nutopije. „Ova mini-serija biće zabavna, ali će publici proširiti znanje o ovoj deceniji na pametan, mudar i neobičan način.”

 

Mini serija Devedesete: decenija koja nas je povezala će biti emitovana 14, 15. i 16. septembra u 20:55 na National Geographic.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime